B-20 zirvesinin odağına KOBİ’ler oturacak...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

3-5 Eylül tarihlerinde 60 ülkeden binin üzerinde iş adamını katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilecek B-20 zirvesinin odağına KOBİ’ler oturacak. B-20 dönem başkanlığını 2014 yılı  Aralık ayından bu yana sürdüren Rifat Hisarcıklıoğlu 800’ün üzerinde görev temsilcileriyle 6 temel sorun alanındaki 19 sorunu G-20 liderlerine sunacaklarını belirterek, “KOBİ’lerin küresel ekonomiye entegrasyonunda sıkıntılar yaşanıyor” yorumunu yaptı. Açıklamalar B-20 zirvesinin odağında KOBİ’lerin yer alacağını gösteriyor.

Zirvede İMF başkanı Christine Lagerda, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Bayhuran Rejan, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın katılacağı oturumda küresel sorunlar ele alınıp tartışılacak.

Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaret pastasının eskisi gibi büyümediğini ticaret ve yatırımlarda korumacılığın arttığını belirterek, “ Tüm bunların yanında finansman regülasyonlarda reform süreci tamamlanamadı. uygulamada belirsizlikler var. KOBİ’lerin küresel entegrasyonunda ciddi sorunlar yaşanıyor ve kadın ile gençler için iş hayatında başarıya götürecek beceri girişimi sağlanamıyor” değerlendirmesini yapıyor.

G-20 liderlerine sonuçları sunulacak olan B-20 zirvesinde ortaya konulacak 6 temel sorun alanı içerisinde şu konular yer alıyor:
-Küresel ticaret eskisi gibi büyüyemiyor.
-Ticaret ve yatırımlarda korumacılık artıyor.
-Altyapı yatırım projelerinin finansman süreçlerinde öngörülebilirlik sorunları yaşanıyor.
-Finansal regülasyonlarda reform sürecinin tamamlanamaması uygulamalarda belirsizlikleri artırıyor.
-KOBİ’lerin finansmanında ve küresel ekonomiye entegrasyonunda sorunlar yaşanıyor.
-Kadın ve gençlerin iş yaşamında başarısına yol açacak  beceri gelişimleri sağlanamıyor.
Toplantıda sorunların çözümü için saptanan 19 öneri arasında şu dört konu öne çıkıyor:
-Ticaretin önü açılmalı. DTÖ tarafından Ticaretin Kolaylaştırılma Anlaşması onaylanıp uygulanmaya konulmalı.
-Altyapı ve yatırım stratejileri açıklanmalı. Özel sektörün projelendirme ve finansman yapabilmesi için büyüme planlarına uyumlu yatırım planları açıklanmalı.
-Kadın ve gençlerin beceri gelişimine önem verilmeli. Girişimcilik beceri programları geliştirilip finanse edilmeli.
-KOBİ’lerin finansmana erişimi desteklenmeli. KOBI’lerin küresel oyuncu olmak için kredi alırken hem risklerini azaltacak, hem de alternatif finansman imkanları sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir.

B-20’nin KOBİ odaklı Ankara zirvesi, bizim gibi ekonomisinde KOBİ ağırlığı olan ülkeleri yakından ilgilendiren sonuçların ortaya çıkmasına yol açacaktır. Yakından izlenmesi gerekir...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar