30 yıl süren liman özlemi

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Eskişehirli sanayicilerin çok eski yıllara dayanan bir hayali ve doğal olarak bir talebi vardı. Demiryolu ile limanlara bağlanmak ve ihraç ettikleri ürünlerini Eskişehir’den yükleyerek, yurtdışına gönderebileceği limanlara demiryolunu kullanarak ulaştırmak istiyorlardı. Sanayiciler bu taleplerini, ilgili her Bakan’a iletiyorlar, ancak gerçekleştirilmesi konusunda tatmin edici bir yanıt alamıyorlardı. Bu nedenle Eskişehir’in sorunlarının ilk sırasında da, liman bağlantısı olmaması yer alıyordu. Sanayici karayoluyla çok pahalıya ürünlerini limanlara ulaştırırken, ciddi zaman kaybı da yaşıyorlardı. 

İlk kez 1984 yılında bununla ilgili başvuru yapılmıştı. Aradan geçen 30 yılda bir arpa boyu yol alınamadığını dip not olarak düşmeliyim. Ancak geçtiğimiz mart ayında, Türkiye’nin en donanımlı, en modern lojistik merkezi olan Hasanbey Lojistik Merkezi’nin açılmasıyla şimdilik sadece Gemlik Limanı olsa da bir limana bağlanması gündeme geldi. Eskişehirli sanayicileri çok mutlu eden bu gelişme ile Sanayi Odası’nın girişimleriyle Hasanbey Lojistik Merkezi’nden uzatılacak bir hat ile Gemlik Limanı'na varılabilecek. Bununla ilgili Sanayi Odası ve Bakanlık bir protokol imzaladı, altyapı çalışmalarını Sanayi Odası yapacak, üstünü ise Ulaştırma Bakanlığı halledecek. Sanayi Odası’nın hedefi en geç 4 ay içinde çalışmayı bitirmek. Bununla ilgili bütçesini de hazırlayan Oda, OSB’den Gemlik Limanı'na demiryolu ulaşımını sağlamış olacak. Sanayi Odası’nın 30 yılı bulan yoğun girişimleri nihayet yanıt buldu ve önümüzdeki eylül-ekim aylarında artık Eskişehirli sanayiciler ihracat ürünlerini üretim tesislerinden Gemlik Limanı'na kadar demiryolu kullanarak gönderebilecekler.

 Hasanbey Lojistik Merkezi’nin açılışında Eskişehirli sanayicilere bir müjde daha veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Eskişehir’i Gemlik Limanı’na bağlamakla kalmayıp, Adapazarı Karasu Demiryolu ile Karasu Limanı’na, İzmir YHT projesi ile Alsancak Limanı’na, Konya-Karaman- Mersin-Adana YHT projesi ile Mersin Limanı’na bağlayacaklarını da söylemişti. Umarız bu vaadler de yerine getirilir ve Eskişehir 30 yıl süren önemli bir sorunun üstesinden gelmiş olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017