Babacan'dan şirketlere 'kur' uyarısı

Kur hareketlerine karşı bankaların, tüketicilerin önemli ölçüde korunmuş durumda olduğunu belirten Babacan, "Şirketlerin dikkat etmesi gerekiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası ile ilgili açıklamaların bireysel açıklamalar olduğunu belirterek, hükümetin görüşünün belli olduğunu ve herhangi bir kur hedeflerinin bulunmadığını söyledi.

Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası müdahalesine yönelik soruya, dalgalı kur rejiminde olunduğundan yorum yapmayacağını, Merkez Bankası dışında kurla ilgili yapılan açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini ve hükümetin herhangi bir kur hedefinin olmadığını belirtti.
Babacan Merkez Bankası'nın liranın değerinin altında olduğunu düşündüğünü de ifade etti.

Siyasi istikrarın devam etmesiyle kurdaki oynaklığın giderek azalacağını kaydeden Başbakan Yardımcısı, faiz kararının Merkez Bankası'nın bağımsız bir şekilde aldığı bir karar olduğunu ve faiz kararı üzerine konuşmanın Merkez Bankası'nın bağımsızlığına zarar vereceğini açıkladı.

Merkez Bankası ile ilgili açıklamaların bireysel açıklamalar olduğunu yineleyen Babacan, hükümetin görüşünün belli olduğunu ve Merkez Bankası adına sadece Merkez Bankası konuşabileceğinin altını çizdi.

2014 yılının henüz başında olduğumuzu, 2014 kur tahminlerinin geçerliliği olmadığınını ifade eden Babacan, şu anda resmi tahminlerde herhangi bir revizyon olmadığını söyledi.

Babacan, ihracatçılar için önemli olanın kurun düzeyinden çok oynaklığı olduğunu ve herkesin kur riskini daha iyi yönetmesi gerektiğini vurguladı. Büyüme yavaşlarsa cari açığın hızla azalacağına dikkat çeken Babacan, zamanında ihtiyatlı davranmanın yararını gördüklerini ve 2014 için ne öngörüldüyse hala aynı şekilde devam ettiklerini açıkladı.