Bafra tütünü yeniden revaçta

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - 2001 yılında tütün ekimine ilişkin yapılan düzenlemelerin ardından Samsun'un Bafra ilçesinde 18 bin tondan 2 bin tona düşen tütünün üretimi, son yıllarda fiyatların yükselmesiyle yeniden artmaya başladı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bafra Ovasında tütün üretimin 2001 yılından itibaren düşüşe geçtiğini söyledi.  

Tütün üretiminin azalmasının sebebinin devletin destekleme alımlarını bırakması olduğunu belirten Karagöl, şunları söyledi: 

"2001 yılında 117 sayılı Tütün ve Tütün Tekeli Kanunu ile 196 sayılı Ekici Tütün Satış  Piyasalarının Desteklenmesine dair kanunun değiştirilmesi ve Tekel'in özelleştirilmesi yönünde çıkartılan kanunla tütün destekleme alımlarının kademe olarak kaldırıldı. Çiftçimiz de bu yasanın çıkmasının ardından tütünden uzaklaştı. Ancak, tütüne alternatif ürünü çiftçimiz bulamayınca az da olsa üretim yapmaya devam etti. Son yıllarda tüccarların tütüne talep göstermesi ve tütün üreticisine faizsiz avans vermesi üretimi yeniden arttırmaya başladı"  

Bafra Ovası'nda üretilen tütünün aromasının farklı olduğunu ifade eden Karagöl, "Bafra tütünü aroması ve kalitesiyle büyük talep görmektedir. Ama 2001 yılından sonra üretimi 18 bin tondan 2 bin tonlara kadar düşmüştü. Çiftçimiz tütünün yerine alternatif ürün aramış ancak yerini dolduramamıştır. Tüccarların tütüne her geçen gün ilgisinin artması ve fiyatının iyi olması nedeniyle geçen yıl 3 bin ton olan üretimin bu yıl 5 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. 

"Birkaç yıl sonra Bafra tütünü eski günlerine dönüş yapacak" 

Sigara işletmelerinin harmanlama yapmak için Bafra tütününe ihtiyaç duyduğunu ifade eden Karagöl, şöyle konuştu: 

"Geçen yıl tütünün fiyatı ton başına 13 bin liraydı. Bu yıl beklentimiz 13 bin 500 lira veya 14 bin liradır. Bu fiyat verilirse çiftçimiz kar eder ve seneye üretimi daha fazla arttırır. Zaten çiftçimiz çok fazla fiyat istemiyor. Maliyetini kurtaracak fiyatlar oluşmasını istiyor. 14 bin lira ton başına verilirse çiftçimizin emeği karşılanmış olur.  Çiftçiye tütün desteği verilse Bafra tütünü yeniden dünyada tanınan ve istenilen tütün haline gelir. Üretimin azalmasının ardından tüccarlar Yunanistan ve Çin'de tütün ekimi yaptırdılar ama bizim bölgemizdeki aromayı bulamayınca yeniden Bafra'da dönüş yaptılar. Yani Bafra tütünü fiyatın artmasıyla bir kaç yıl içinde yeniden eski günlerine dönüş yapacak." 

"2 metrelik tütün ipi 5 liraya diziliyor" 

Tütünden sadece çiftçilerin değil tütün dizimini yapan vatandaşların da para kazandığını ifade eden Karagöl, "Tütünün 2 metrelik iplere vatandaşlarımız 5 liraya diziyor. Özellikle evlerde boş oturan kadınlar, oturdukları yerde tütün dizerek para kazanıyor. Tütün ekonominin de canlanmasını sağlıyor. Bu yıl tütünden 110 milyon lira civarında para kazanılacağını düşünüyoruz. Bu parada ülkemizin ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı. 

Bafra tütünü

Bafra tütünü çok düşük oranda nikotinli, küçük boyutlu, kırmızı, açık kırmızı renkli, ince damarlı, ince nesiçli elastikiyeti yüksek, tok içimli, tatlı aromatik kokulu tütündür. Yabancı sigara üreticileri sigara harmanlarını ıslah etmek aromatik özelliklerinden dolayı kalitelerini yükseltmek, lüks harmanların nefasetini artırmak, tok içimli çeşitler yapmak maksadıyla bu tütününü talep etmektedirler. Özellikle Bafra tütünleri dünyanın en yüksek evsaflı sigara tütünleri olarak devamlı aranmıştır. Küçük boyutları, ince nesiçleri, parlak ve cazip renkleri kendilerine has kokuları, tat-lezzet ve içimi itibarıyla eşi bulunmayan tütünler olmuşlardır.