Bağ-Kur borçları siliniyor mu?

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Hem mevzuatta hem de uygulamada birçok değişiklik birlikte yürütülmeye çalışılıyor. Burada özellikle mevzuat anlamındaki değişikliklerin “uygulanabilirliği” önem arz ediyor. Yeni taslakta özellikle iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümler yer alsa da, Bağ-Kur’luları ilgilendiren çok önemli bir konu var. 

Bağ-Kur’a af mı var?

6552 sayılı Kanun ile Bağ-Kur prim borçları affedilmeyip; taksitlendirilmesi ve yapılandırılması yoluna gidilmişti. Burada birçok kişinin beklediği gibi bir “af” gerçekleşmemiş ve insanlar bu doğrultuda yapılacak bir “affı” beklemekteydi. Yeni tasarının 56. maddesinde gerçek anlamda bir “af” hükmü yer almaktadır.

Hükme göre “Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, SGK’ya kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, hükmün yayımlandığı (henüz yayımlamamıştır) ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği (henüz yürürlüğe girmedi) tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içerisinde ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara kurum alacakları arasında yer verilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları bu maddenin yayım tarihini takip eden aybaşı itibarıyla yeniden başlatılır.”

Dolayısıyla, üç ay içerisinde ödenmeyen ya da yapılandırılmayan Bağ-Kur borçları olması durumunda; prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacaktır ve borçlar silinecektir! 

Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1/1/2012 tarihinden hükmün yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz.

İhya var mı?

Sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilebilecektir. 

Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.

Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içerisinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilecektir.

İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılacaktır.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar