Bağdat ve Erbil’in uzlaşması, Türk şirketlerini umutlandırdı

Irak’ta Bağdat ve Erbil’in uzlaşmaya varmasıyla birlikte Türk ekonomisinde önemli gelişmelerin kendini göstereceğini vurgulayan Türk-Irak Dostluk Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Emin Değer, anlaşmanın Türk ekonomisine can vereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - Irak’taki petrolün paylaşımı konusunda sıkıntının giderilmesi Türk iş dünyasını da mutlu etti. Yılda yaklaşık 2 milyar dolar gelir sağlayacak bu anlaşmanın Türk ekonomisine olumlu katkı sağlayacağı iş dünyasının ortak görüşü. Türk-Irak Dostluk Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Emin Değer, yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki gelir ile birlikte Bağdat ve Erbil’in uzlaşmasının uzun süreden beri bekledikleri önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Değer, “Bu anlaşmadan en çok Türkiye fayda sağlayacaktır. Özellikle bölgedeki illerimiz büyük bir ekonomik canlanma yaşayacaktır” dedi. 

Şırnak, Mardin ve Gaziantep'te ticaret hareketlenecek 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Irak ziyaretinin ardından, ABD Enerji Bakanı ve Kuzey Irak Enerji Bakanı’nın Türkiye ziyaretlerinin de çok önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Mehmet Emin Değer, “Dünyanın en önemli enerji koridorunun en yetkin isimleri Türkiye’deydi. Burada alınan kararlar ve görüşmeler Sayın Başbakanın aynı süreçteki Irak ziyareti dünyanın bütün gözlerini üzerimize çevirdi” dedi. Irak’ta Bağdat ve Erbil’in uzlaşmaya varmasıyla birlikte Türk ekonomisinde önemli gelişmelerin kendini göstereceğini vurgulayan Değer, “Gerek sınır illerimiz olan Şırnak, Mardin, Gaziantep gerekse diğer bölgeler bundan büyük bir oranda istifade edecektir” diye konuştu. 

Anlaşma Türkiye'nin bölgede gücüne güç katacak 

Değer şunları söyledi: “Başta istihdama büyük katkı sağlayacak bu gelişme birçok işsiz insanın da çalışma imkanına kavuşup para kazanmasına yol açacaktır. Benim de  yaşadığım Mardin’de bunun ekonomiye çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. İstihdamın yanı sıra yeni yatırımlarda bölgede kendini kısa sürede gösterecek. 2 milyar dolar gibi çok büyük bir rakamdan söz ediyoruz. Türkiye’de bu büyük rakamdan istifade edecektir, gücüne güç katacaktır. Özellikle ticari sınırlarımızda uzun süredir ciddi bir sıkıntı vardı. Irak’taki kargaşanın bu süreçte ortadan kalkması en çok Türkiye’ye yarayacaktır. Mardin gibi sanayisi gelişmiş kentler bundan olumlu fırsatlar çıkaracak  tır. Temennimiz Irak’ta ortadan kalkan bu belirsizliğin kısa sürede Suriye’ye de sıçramasıdır. Bu istikrarın Suriye’de de sağlanması Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu petrol anlaşmasının yanı sıra Türkiye gösterdiği tavır ve kararlılıkla Irak’taki normalleşmeye, sosyal dokunun korunmasına büyük katkı sağlamıştır.

"Bölgenin en önemli sıkıntısı istihdam" 

İmkanların çoğalmasıyla Güneydoğu’daki illerimizin ekonomik güce kavuştuğunu vurgulayan Değer, “Yatırımlar şehir ekonomilerini büyütüyor, güçlendiriyor. Yatırımın kesilmesiyle bütün sıkıntılar kendini göstermeye başlıyor” dedi. Şu anda bölgenin en önemli sıkıntısının istihdam olduğuna dikkat çeken Değer, “Benim kentim Mardin büyük bir ekonomik çıkış yakaladı. Girişimcisi, üreticisi şimdi büyük projeler ve yenilikçi üretim modelleri arıyor. Büyümek için bütün sınırları zorluyor. Bunu desteklemek lazım. Bu heves kırılırsa, şevk yitirilirse umutsuzluk başlar. O yüzden umudu kırıcı ve yitirici hiçbir şeye izin vermemiz lazım. Irak’ta gelişmede bunun için çok önemli” diye konuştu.