Bakanlık uyardı: Cep telefonu reklamlarına aldanmayın

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "değerinden oldukça düşük fiyatta satılan cep telefonu, bilgisayar gibi elektrikli cihaz reklamlarına aldanmayın" uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, reklamlara aldanıp bin TL'lik cep telefonunu 300 TL'ye almak isteyen tüketicileri uyararak, "Değerinden oldukça düşük fiyatta satılan cep telefonu, bilgisayar gibi elektrikli cihaz reklamlarına aldanmayın" dedi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada son zamanlarda, çeşitli televizyon ve radyo kanallarında, piyasa fiyatından çok daha düşük fiyata satıldığı iddialarıyla tablet bilgisayar, cep telefonu ve benzeri teknolojik ürün reklamlarına yer verildiğinin gözlemlendiğini vurgulandı. Bu tür ürünlerin tanıtım, satış ve teslimatında önemli tüketici mağduriyetleri yaşandığını belirten Bakanlık, "Bakanlığımız konuyla ilgili olarak yapmakla yükümlü olduğu denetim faaliyetlerini ara vermeksizin sürdürmektedir. Bununla birlikte, anılan ürünlere ilişkin reklamları değerlendirerek satın alma kararı verecek olan tüketicilerimizin mağduriyet yaşamamaları için bu tür reklamlara karşı dikkatli bir şekilde hareket etmeleri önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı. 

Tüketicilerin de dikkatli olması lazım

Piyasadaki her ürün grubunda olduğu gibi, tablet bilgisayar, cep telefonu ve benzeri ürünlerde de önemli kalite farkları bulunduğuna işaret eden Bakanlık, şunları kaydetti: 

"Bu yüzden tüketiciler, piyasa fiyatının oldukça altında satılan ürünleri değerlendirirken bu ürünlerin kalite düzeyinin de pahalı olanlardan farklı olabileceğini göz önünde bulundurmalıdırlar. Tüketicilerin telefon, kısa mesaj, internet vb. iletişim araçları vasıtasıyla yaptığı alışverişlerin hepsi hukuki olarak “mesafeli satış” olarak adlandırılmaktadır. Mesafeli satış yöntemiyle satın alınan ürünler teslim alındıktan sonra satıcı firmaya bildirimde bulunmak kaydı ile mevcut 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre 7 gün içinde hiçbir gerekçe belirtmeksizin yapılan alışverişten cayma hakkı bulunmaktadır. 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile bu 7 günlük süreyi 14 güne çıkartmış bulunuyoruz. Yeni Kanun yürürlüğe girdikten sonra tüketicilerimiz 14 gün içinde cayma hakkını kullanabileceklerdir. Bu bildirimden sonra satıcı, mevcut Kanuna göre 10 gün, yeni Kanuna göre 14 gün içinde tüketicinin ödemiş olduğu toplam bedeli hiçbir kesinti yapmadan iade etmek zorunda." 

Nereye başvurmalı?

Bakanlık, tüketicilerin kendilerine sahte, belgesiz, faturasız ya da herhangi başka bir nedenden dolayı ayıplı bir ürün teslim edilebileceğini göz önünde bulundurarak ürün ambalajını kargo şirketi görevlisinin yanında açması ve ürünün sipariş edilen ürün olmadığını, faturasının olmadığını, garanti belgesi olmadığını kargo şirketi görevlisi ile tutanak altına alması teslimat sonrasında yasal haklarını kullanabilmesini kolaylaştırdığına dikkat çekti. 

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususun cayma bildiriminde bulunulacak, şikayet edilecek, dava edilecek ya da ilgili Kurum tarafından incelenmesi talep edilecek kişinin kim olduğu bilgisi veren Bakanlık açıklamalarına şöyle devam etti: 

"Tüketiciler kendilerine ürünü satan kişi ile ilgili olarak reklamda verilen telefon numarası dışında herhangi bir şey bilmiyorlar. Bu durum, yaşanan mağduriyetlerin çözülmesini zorlaştırıyor. Bu yüzden, tüketicilerin güvenli gördükleri satış mecralarından alışveriş yapmaları mağdur olmamaları noktasında büyük önem taşıyor. 

Kendilerine tanıtılan üründen farklı bir ürün teslim alan, garanti belgesi ya da faturası gönderilmeyen ürünlerle ilgili mağduriyet yaşayan tüketiciler, bin 272,19 TL'nin altında kalan uyuşmazlıklar için bağlı bulundukları ilçe kaymakamlığı bünyesindeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmak, bin 272,19 TL üzerindeki uyuşmazlıklar için ise Tüketici Mahkemelerinde dava açmak suretiyle haklarını arayabiliyorlar. 28 Mayıs 2014 tarihinden sonra ise 3 bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilecek."

Bu konularda ilginizi çekebilir