Bakliyata destek yüzde 100 artıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bakliyat üreticilerine Mersin’den prim müjdesi vererek, bakliyatta kilogram başına verdikleri primi yüzde 100 artıracaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya Eğrican Güleç

MERSİN - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bakliyat ürünlerinde desteklerin yüzde 100 artırılacağını açıkladı. Eker, “Türkiye’de bakliyat üretiminin azalmasına gönlümüz razı olmaz. Nasıl ilk desteği hükümetimiz verdiyse, üretimin artması noktasında da hükümetimiz gerekeni yapıp yüzde 100 primleri artıracağız” dedi.

Mersin İli İhracatın Yıldızları ve Borsa Tescil Rekortmenleri ödül törenine katılan Bakan Mehmet Mehdi Eker, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki süreçte atılacak adımları anlatan Eker, kilo başına bakliyata verilen destekleri önümüzdeki süreçte artıracaklarını açıkladı. Hiçbir üründe bu denli yüksek bir artış yaşanmadığını vurgulayan Eker, “Bakliyatta tohumluk kullanım desteğini de yüzde 20 artırarak dekarda 10 TL’den 12 TL’ye çıkarıyoruz” diye konuştu. Türkiye’de bakliyat yetişmesinin önemli olduğunu vurgulayan Eker, “Ancak bakliyat yağlı tohumlarla aynı topraklara ekiliyor. Bu nedenle rekabetin yalnızca hükümet destekleri üzerinden yetişmesi mümkün değil, özel sektörün de bu konuda çalışma yürütmesi gerekir” dedi.

Yağlı tohumların da bakliyatın da Türkiye için önemli ürünler olduğunun altını çizen Eker, “Mısır üretimi hükümetimiz başa geldiğinde 2002-2003 yılları arasında Türkiye’de 4,5 milyon tüketimi vardı. Buna karşılık 2 milyon 100 bin ton üretiyordu. Bu ürünü destek kapsamına aldık ve üretimi 6 milyon tona çıktı. Bakliyat ekilecek yere de mısır ekiliyor. Bakliyata da destek vererek üretimi artıracağız ancak bu ürünler arasında rekabet sağlamak için farklı tedbirler de alınmalı” açıklamasını yaptı.

Bakan Mehdi Eker, 10 yılda Türkiye'de tarım sektörünün gelirinin 23 milyar doları 61 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir