Balıkçılar, 'Vira Bismillah' dedi

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle balıkçılar dün gece 00.00'dan itibaren denize açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -

Sağlıklı nesiller için temel gıda maddeleri arasında yer alan su ürünlerinin avlanabilmesi için balıkçılar ‘vira bismillah’ diyerek balık avı sezonunu açtı. Balık avı yasağının sona ermesiyle İstanbul, Ordu, Trabzon ve İzmir'de balıkçılar ağlarını denizle buluşturdu. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği de 6 balıkçı gemisiyle av sezonunu açtı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, balıkçılara "rastgele" diyerek, vatandaşın bu yıl bol balık yiyeceğine inandığını söyledi.

Sagun, sektörün en son teknolojiyi kullanarak öne çıktığını ve geçen yıl çipura ve levrek ürün grubunda Avrupa Birliği pazarında lider konuma gelindiğini, ayrıca Japonya'ya orkinos ihracatında da ülke olarak birinciliğe yükseldiğini vurguladı. Türkiye'de kişi başı balık tüketiminin yılda 7-8 kilogram olduğunu, bunun AB ülkelerinde ortalama 24, ABD’de ise 28 kilogramı bulduğuna dikkat çeken Sagun "Hedefimiz Türk halkının daha fazla balık yemesini sağlamak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek. Bunun için sloganımız her keseye herkese balık" dedi.

Ordulu balıkçılar ilk gün eli boş döndü

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün, av sezonunun açılışı dolayısıyla Perşembe ilçesi Kışla Limanı'nda düzenlediği törenin ardından Ordulu balıkçılar Karadeniz'e açıldı.  Gece 00.00'dan itibaren denize ağlarını bırakan bazı balıkçılar, sezonun ilk gecesinde istedikleri avı gerçekleştiremedi.

Kıyıya balık tutamadan dönen balıkçılardan Ekrem Bahtiyar, denizlerde av sezonun başlamasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Mayıs ayından bu yana yeni sezonu beklediklerini belirten Bahtiyar, "İlk gecemizde istediğimiz avcılığı gerçekleştiremedik. Gece yarısından sonra ağlarımızı denize bıraktık. Bir süre sonra ağlarımızı toplamaya başladık ancak beklediğimiz palamut ya da istavrit çıkmadı. İlk gecemiz boş geçti ancak buna üzülmüyoruz. Sezon uzun, umutluyuz. İnşallah palamut ve istavrit avcılığı beklediğimiz gibi bol olur" dedi.

Ali Karadeniz de av yasağının sona erdiğini ifade ederek, "Artık balıkçının sezonu açıldı. Binlerce balıkçı sezonun açılışını sabırsızlıkla bekliyordu. Çok mutluyuz. Tek üzüntümüz ilk gecemizde, ilk avda istediğimiz avcılığı gerçekleştiremedik. Sadece bunun üzüntüsünü yaşıyoruz ama genel itibarıyla sezondan umutluyuz" diye konuştu.

Karadeniz, ilk avda ağları denizin sığ bölümüne bıraktıklarını, bu nedenle ağlarının yırtılarak zarar gördüğünü kaydetti.

İzmir'de balık avı sezonu törenle açıldı 

111122.jpg

İzmir'de balık avı sezonunun açılışı dolayısıyla İzmir Balık Hali'nde tören düzenlendi. Törende, lokma döktürüldü, kurban kesildi. Törene katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, haldeki balıkçıları ziyaret ederek sezonun ilk avlarını inceledi.

İzmir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal, İzmir'in önemli bir balıkçılık kenti olduğunu belirterek, denize kıyısı bulunan 17 ilçede 2 bine yakın kişinin balıkçılık yaptığını söyledi.

Denizlerde balık stoklarının korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Güldal, "Bakanlığımız bu konuda yayınladığı genelgelerle avlanacak balık boylarına sınırlama getirmişti. Biz sadece resmi kurum olarak değil, tüm balıkçılık sektörünün otokontrol sistemi içinde bu sınırlamalara dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde cepten yemiş ve zarar etmiş olacağız. Biz sadece ceza kesen değil, bu denetlemelerde eğitim çalışmaları yapan bir kurum olmayı hedefliyoruz" dedi.

Güldal, sezonun ilk avının denizdeki fırtına dolayısıyla istenilen düzeyde gerçekleşmediğini kaydetti.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da balıkçılara bol kazançlı bir sezon dileyerek, "Ülkemizde Akdeniz'in en büyük balık avlama filoları var bu filolarda binlerce insan ekmek yiyiyor. Türk balıkçılık sektörü ve balıkçı filolarımız çok gelişti. Mevcut filolara, Türk denizleri yetmiyor ve başka denizlere açılmak istiyorlar bunu için hükumetin desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hayırlı, başarılı, verimli ve bol kazançlı bir sezon geçmesi dileğinde bulundu.

Trabzonlu balıkçıların yüzünü palamut güldürdü 

palamut_balik.jpg

Trabzon Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Akçaabat Akçakale Limanı'nda düzenlediği av sezonu açılış töreninin ardından gece 00.00'da şehrin 110 kilometrelik kıyı şeridinde denize açılan 100'e yakın balıkçı teknesi, sabahın ilk ışıklarına kadar avlandı.

Kıyıya bol miktarda palamut ile dönen balıkçılar, teknelerinde kasalara yerleştirdikleri balıkları kendi imkanları ya da aracılar eşliğinde satılmak üzere Trabzon Balık Hali'ne götürdü.

Sezonun ilk gününde yoğunluk yaşandığı halde alıcıları için sergilenen balıklar, komisyoncuların uygun gördüğü değer ile satıldı. Boyları 12 ile 16 santimetre arasında değişen palamutların tanesi 2,5 ile 7 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, geçmiş yıllara göre palamudun iyi seviyede olduğunu belirterek, "Bu sene adeta balığın istediği bir hava var. Aynı şekilde devam ederse hem balıkçılar hem de vatandaşlarımız bol bol palamut yiyebilecek. Palamut göç balığı olduğu için net bir şey konuşmak zor ancak bugün için baktığımızda av sezonuna gayet güzel bir başlangıç yaptık" dedi.

Avlanan palamutların tanesinin 250 ile 300 gram arasında değiştiğini ifade eden Mutlu, az miktarda avlanan istavritin ise kasasının 150-200 lira arasında satıldığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir