Ban'dan İsrail'e 'planlarını gözden geçir' çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'in Kudüs'te yeni yerleşim planları yapmasına ilişkin, "İsrail hükümetine planlarını gözden geçirme çağrısı yapıyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Genel SekreteriBan Ki-mun, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail’in Doğu Kudüs'te yerleşim planları yapmasının uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu belirtti.
Ban, "Bu planlar karşı tarafa olumlu sinyaller vermiyor. İsrail hükümetine planlarını gözden geçirme çağrısı yapıyorum" dedi.

Netanyahu ise İsrail'in, Gazze'nin her bir noktasından çekildiğini, yerleşimciler ile vatandaşları geri çektiklerini söyledi.

Gazze'de işgalin söz konusu olmadığını ifade eden Netanyahu, "Hamas'ın, Gazze'deki BM'ye ait bina ve okullardan fırlattığı füzeler BM'nin tarafsızlığını zedeledi" diye konuştu. BM okullarında füzeler bulunduğunu öne süren Netanyahu, bazı BM yetkililerinin füzeleri Hamas'a geri verdiğini savundu.

Mescid-i Aksa'daki güvenlik tedbirlerinin artırılmasına ilişkin "İsrail'in dini özgürlüklere saygı duyduğu ve Müslümanların kutsal mekanlarının korunduğunu" ileri süren Netanyahu, "İsrail güvenlik güçleri de barış ve düzeni sağlamakla yükümlü" dedi.

Netanyahu, İsrail'in Mescid-i Aksa'daki sıkı denetimini sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Ban Netanyahu ile görüşmesinin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile bir araya geldi.

Rivlin, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail'in, Gazze'de yaşanan sıkıntılara karşı "kör olmadığı" değerlendirmesinde bulunarak, bölgeye yönelik insani yardımın, "ülkesinin güvenliğine mal olacak" şekilde giremeyeceğini ifade etti.

 "Gazze'ye yönelik kısıtlamalar ancak Filistin hükümeti ve uluslararası camianın, Hamas'ın 'terörist' faaliyetlerinin önüne geçmesi ve İsrail vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması halinde kalkar" ifadesini kullanan Rivlin, "Gazze'nin yeniden inşası en az Filistinliler kadar bizim de yararımızadır. Gazze'deki Filistinli komşularımız Hamas tarafından esir tutulmaktadır. Onlar, daha kaliteli ve güvenli bir yaşamı hak ediyor" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban ise "Gazze'nin yeniden inşa edilmesi gerektiğine" vurgu yaparak, "Gazze'de barışın sürmesinden mutluluk duyuyorum ancak önümüzde yapılması gereken çok iş var" dedi.

İsrail'in Gazze'de uyguladığı kısıtlamaları hafifletme yönündeki adımları olumlu bulduğunu söyleyen Ban, "Bu yönde yeni adımlar beklediklerini" sözlerine ekledi.