Ban'dan ülkelere küresel ısınma uyarısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, küresel iklim değişikliğinin bedelinin hızla taşınmaz hale geldiğini belirterek, hükümetlere üzerlerine düşeni yapma çağrısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, küresel iklim değişikliğinin bedelinin hızla taşınmaz hale geldiğini belirterek, hükümetlere üzerlerine düşeni yapma çağrısı yaptı. 

Genel Sekreter Ban, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin milyarlarca insanın barış, refah ve fırsatlarını tehdit ettiğini söyledi. 

İklim değişikliği tehdidine bugün verilecek yanıtın dünyanın geleceğini şekillendireceğini kaydeden Ban, "İklim değişikliğinin çevresel, finansal ve insani bedelleri hızla taşınamaz hale geliyor. Daha önce hiç böyle bir sınamayla karşılaşmamıştık" dedi. 

Karbon salınımının azaltılması gerektiğini dile getiren Ban, "Bu yüzyılın sonunda dünyanın karbon-nötr hale gelmesi gerekiyor. Gezegenin absorbe edebileceğinden fazla karbon salınmamalı. Hiç kimsenin iklim değişikliğine karşı bağışıklığı yok" diye konuştu. 

Tüm hükümetlerden 2015 yılında Paris'te anlamlı bir Evrensel İklim Anlaşması kabul edilmesine katkı vermesini isteyen Ban, "Tüm ülkeleri küresel ısı artışını 2 santigrat derecenin altında tutmak için kendi paylarına düşeni yapmaya çağırıyorum. Bunun için birlikte maddi kaynakları ve pazarı harekete geçirmeliyiz" dedi. 

"Varoluş tehdidi"

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da, konuşmasında insanlığın fosil yakıta bağımlılık nedeniyle "varoluş tehdidi" ile karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, evlerin ısıtılmasından taşıtların kullandığı enerjiye kadar bütün alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğine işaret etti. 

 İklim konusunda BM barış elçisi olarak geçen hafta görevlendirilen Leonardo DiCaprio da konuşmasında, bir çok kişinin iklim değişikliğine bilim-kurgu olarak baktığını kaydederek, bilimsel göstergelerin bunu açık biçimde teyit ettiğini vurguladı. 

İklim değişikliğinin sadece bireysel alışkanlıkların ve tüketim davranışlarının değiştirilmesiyle önlenemeyeceğini dile getiren DiCaprio, "Dünya genelinde hükümetler ve endüstrinin geniş çaplı ve kararlı adımlar atması gerekiyor" dedi. 

Açılış konuşmasının ardından 120'den fazla devlet ve hükümet başkanı, ulusal eylem ve hedef duyuruları beyanlarının yapılması için konuşma yapmak üzere üç ayrı salona geçti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da BM Genel Kurul salonunda konuya ilişkin konuşma yapacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir