Bank Asya’nın kredi alacakları Birleşik Fon’a ödenecek

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Geçtiğimiz hafta faaliyet izinleri kaldırılan Bank Asya’da tasfiye süreci başladı. TMSF ilk olarak 100 bin TL’ye kadar olan katılım fonları sahiplerine ödeme yapacak. Kredi ve kredi kartı borcu olanlar da Birleşik Fon Bankası’na ödeyecek.

Son olarak 15 Temmuz’da darbe girişiminin yaşandığı gün ihaleye çıkartılan ve hiçbir alıcının teklif vermediği Bank Asya’da BDDK tarafından faaliyet izinlerinin kaldırılmasının ardından tasfiye süreci başladı. TMSF, Bank Asya’da faaliyet izninin kaldırılmasının fon tarafından yürütülecek tasfiye sürecinin başlaması anlamına geldiğini açıkladı. Önümüzdeki günlerde TMSF’nin bir tasfiye planı açıklayacağı bilgisini veren konuya yakın kaynaklar, TMSF’nin ilk olarak Banka Asya’da 100 bin TL’ye kadar olan katılım fonu bulunan kişilere ödeme yapacağı ifade ediliyor. Bankacılık Kanunu’na göre, katılım bankalarında, gerçek kişiler adına özel cari ve kâr ve zarara katılma hesaplarında toplanan tasarrufların kişi başına, anapara ve kar payı tutarının 100 bin TL’lik bölümü TMSF güvencesi altında bulunuyor. İlk olarak ise vatandaşın katılım fonları ödenecek. Edinilen bilgiye göre ayrıca diğer borçlar için, TMSF’nin tasfiye sürecinde bankanın aktifl erini satarak nakite çevireceği ve kredileri tahsil ederek borçları ödeyeceği belirtiliyor. 21 Temmuz itibariyle Bank Asya’da toplanın fonlar 1 milyar 814 milyon TL, kullandırılan fonlar 3 milyar 32 milyon TL, aktif toplam ise 5.5 milyar TL. 

Tasfiye süreci başladı 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Bank Asya ile ilgili faaliyet izninin kaldırılmasının tasfiye sürecinin başlaması anlamına geldiğini bildirdi. Bankada mevduatı bulunan kişilerin, paralarını alabilmeleri için bir süre daha beklemeleri gerektiği kaydedildi. TMSF’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, konuyla ilgili ilave açıklamaların gerektikçe yapılacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi: 

“Bilindiği üzere, Asya Katılım Bankası AŞ’nin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi 29 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 71’inci maddesinin 1. fıkrasının b bendi hükmü gereğince BDDK’ca TMSF’ye devredilmiş, Kanunun 107. maddesi kapsamında faaliyetlerine devir tarihinden itibaren TMSF’nin kontrolü altında devam eden bankaya ilişkin çözümleme süreci olumsuz neticelendiğinden, 18 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla bankanın faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına karar verilmiş idi. Gelinen son aşamada, TMSF Kurulu’nun 21 Temmuz 2016 tarih ve 143 sayılı kararıyla, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 107. maddesinin son fıkrası gereğince bankanın faaliyet izninin kaldırılmasının BDDK’dan talep edilmesine karar verilmiş, TMSF’nin bu talebi üzerine alınan 22 Temmuz 2016 tarih ve 6947 sayılı BDDK kararıyla Asya Katılım Bankası AŞ’nin faaliyet izni kaldırılmıştır. Alınan bu karar, bankanın 5411 sayılı Kanun gereğince TMSF tarafından yürütülecek tasfiye sürecinin başlaması anlamına gelmektedir.” 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, geçtiğimiz cuma günü Asya Katılım Bankası’nın (Bank Asya) faaliyet izninin kaldırılmasına karar vermişti. 

Tahsilatlar Birleşik Fon'a 

Bank Asya internet sitesinden son durumla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) aldığı karar gereğince bankamız faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş olup, bu süre zarfında hiçbir bankacılık faaliyeti gerçekleştirilemeyecektir. Dolayısıyla, Bankadan kaynak çıkışına neden olacak hiçbir ödemenin yapılması ve aşağıda belirtildiği şekilde kredi kartı/kredi/senet ödemesi dışında hiçbir ödemenin kabul edilmesi geçici bir süre için mümkün olmayacaktır. Kredi kartı ve diğer her türlü kredi ödemelerinizi Birleşik Fon Bankası AŞ Merkez Şubesi’nde bulunan Asya Katılım Bankası AŞ’nin aşağıda belirtilen hesap numaralarına “ALICI : Asya Katılım Bankası A.Ş.” , açıklama kısmına “İsim , TCKN veya VKN, Cep No , Kredi Kartı No, Senet Numarası/Vadesi” alanları zorunlu doldurarak gönderebilirsiniz. SMS bankacılığı ile 2792’ye bir SMS göndererek hesap bakiyenizi, kart ve ekstre bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. Birleşik Fon Bankası A.Ş. sadece tahsilat işlemleri yapmaktadır. Diğer tüm işlemler ve konular ile ilgili bankamıza ait aşağıda bulunan telefon numaraları ile irtibata geçebilirsiniz. Aşağıdaki tabloda bulunmayan ödemeler ile ilgili hesap numaraları daha sonra bu platformdan tekrar duyurulacaktır. Müşterilerimiz 0850 222 4 888 veya 0 216 633 50 00 hattımızdan detaylı bilgi alabilirler” denildi. 

Bank Asya payları borsa kotundan çıkarıldı 

Bu arada Asya Katılım Bankası AŞ’nin “Borsa Yakın İzleme Pazarı” nda işlem gören paylarının dünden itibaren borsa kotundan çıkarıldığı duyuruldu. 

Öte yandan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ise, Bank Asya’nın faaliyet izninin kaldırılması üzerine birlik üyeliğinin sona erdiğini açıklayarak, bu nedenle bundan sonra adı geçen bankaya ilişkin tüm bankacılık işlemleri ile ilgili konularda Birlik yerine TMSF ile irtibata geçilmesi ve TMSF duyurularının takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

Küçük yatırımcıya ödeme zor

Borsa İstanbul’da hisseleri kapatılan Bank Asya yatırımcısına bir ödeme yapılması beklenmiyor. Görüşüne başvurduğumuz bir borsa analisti, “Bank Asya yatırımcısının umudu bankanın satılmasıydı. Tasfiye sürecinde bankada bir değer kalması durumunda bir ödeme yapılması mümkün görünüyor. Fakat bankanın özkaynak değerleri negatif olduğu için Banka Asya yatırımcısına bir ödeme yapılması zor görünüyor” dediler.

Muhabir banka atanabilir 

TMSF, Banka Asya’nın tasfiye süresince bankacılık işlemleri için Birleşik Fon Bankası’nı adres gösterdi. Konuya yakın kaynaklar, bankacılık işlemleri için TMSF’nin çok şubeli bir katılım bankası veya bir kamu bankası ile muhabirlik anlaşması yapabileceği ifade ediliyor. Bu anlamda bankacılık işlemleri için böyle bir bankanın görevlendirilmesi gündeme gelebilir. Öte yandan, banka iştiraki Asya Emeklilik’in ise önümüzdeki günlerde satışa çıkacağı belirtiliyor. Kaynaklar, “Emeklilik şirketinin lisansı ile de satılabilir, sadece portföyü de satılabilir” denildi. Bank Asya’nın 200 şubesinin de satışa çıkacağı ifade ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar