‘Bankacılığınız çok sofistike’

Citigroup Uluslararası Franchise Yönetimi Başkanı Hollis Hart, Türkiye’nin Citigroup için son derece önemli bir ülke olduğunu ve büyük birekonomik potansiyel taşıdığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

YAKUP SAYAR

 

NEW YORK - ABD’li bankacılık devi Citigroup, 2 yıl önce Basel III kriterlerine uyum sağlamak için Akbank’taki hisse oranını düşürür, ardından da Türkiye’deki faaliyetlerini kurumsal bankacılığı merkeze alarak yeniden kurgularken Citigroup Uluslararası Franchise Yönetimi Başkanı Hollis Hart, “Türkiye bizim için son derece önemli. Türkiye’de çok gelişmiş, sofistike bir bankacılık sektörü var. Özellikle bireysel alanda çok ciddi bir rekabet var” dedi.

Basel III elimizi kolumuzu bağladı hisseleri mecburen sattık’ 

Geçen hafta Citibank’ın New York’taki genel merkezinde uluslararası yatırımcıları, Türkiye’de yatırıma davet eden bir etkinliğe evsahipliği yapan Citigroup Uluslararası Franchise Yönetimi Başkanı Hollis Hart, Türkiye’nin Citigroup için son derece önemli bir ülke olduğunu ve büyük bir ekonomik potansiyel taşıdığını söyledi. Türkiye’ye yönelik son derece pozitif mesajlar vermesi üzerine Hart’a, “Eğer bu kadar önemliyse neden Türkiye’deki faaliyetlerinizi kurumsal ve ticari bankacılıkla sınırladınız ve Akbank’ta hisse satışına gittiniz?” sorusunu yönelttik. Akbank’ın çok çok iyi bir banka olduğunun altını çizen Hart, bu konudaki duygularını pekiştirmek için, “Düşüncelerimi Türkçe’ye nasıl çevirebilirsiniz bilemiyorum ama Akbank’ı seviyorum (I love Akbank). Akbank marka değeri, pazardaki konumu, teknolojik alandaki ürünleri gibi birçok açıdan çok çok iyi bir banka. Ancak Basel III getirdiği yeni kriterler açısından elimizi kolumuzu bağlıyor. Hisse satışı mecburen verdiğimiz bir karardı” dedi. 

Bireysel bankacılıktan çıkma yönündeki kararlarının da sadece Türkiye’ye yönelik olmadığını hatırlatan Hollis Hart, şunları söyledi: “Global olarak başlattığımız yeniden yapılanma sürecinde, aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede benzer kararlar aldık. Ancak Türkiye bizim için son derece önemli. Türkiye’de çok gelişmiş sofistike bir bankacılık sektörü var. Özellikle bireysel alanda çok ciddi bir rekabet var. Biz de en güçlü tarafl arımızdan biri olan kurumsal ve ticari bankacılığa odaklanma kararı aldık. Bu şekilde Türk şirketlerine daha yararlı olacağımızı görüyoruz. Türkiye’de çok iyi bir ekibimiz var. Bu yeni yapılanma içinde reel sektöre daha fazla katkı yapacak ürün ve faaliyetleri yürütüyorlar.”

2012’de yüzde 10.1 oranında hisse sattı

Citigroup, Ocak 2007’de Akbank’ın %20 hissesini 3.1 milyar dolara almıştı. Şirket söz konusu hisselerin yüzde 10.1’ini 2012’de, Basel III sermaye yeterlilik rasyosu uygulamasına hazırlık amacıyla 1.1 milyar dolara borsada satmıştı. Citigroup’un halen Akbank’ta %9.90 payı bulunuyor. Kurum ayrıca 2013 başında, Türkiye’deki bireysel bankacılık portföyünü satarak, kurumsal ve ticari bankacılığa odaklanacağını duyurmuş ve Nisan 2013’te de Citibank Türkiye’nin bireysel bankacılık bölümü Denizbank’a satılmıştı. 200 yılı aşkın deneyimi ile 6 kıtada 100‘den fazla ülkede, yaklaşık 200 milyon müşteri hesabı ile faaliyet gösteren Citi, Türkiye’deki faaliyetlerine 1975 yılında kurumsal bankacılık hizmetleri ile başladı ve 1981 yılında şube statüsünde devam etti.