Bankalar ürün rekabetinden vazgeçecek

BDDK’nın ücret ve komisyonlarını sınırlayan taslağı sonrasında bankaların kâr marjlarının baskılanacağını söyleyen HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan sektörde rekabetin boyut değiştireceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, bankacılık sektörüne getirilen düzenlemelerin bireysel bankacılıktaki marjları etkileyerek bilançodaki gelir dengesini değiştireceğini söyledi. Bankaların bireyselde kredi kartı, mevduat faizi ve benzeri kampanyalar gibi tek ürün bazlı rekabet yerine tüm bankacılık hizmetleri üzerinden farklılaşmaya çabalayacağını kaydeden Turan, “Yasal düzenlemeler kısa vadede bütün bankaları etkileyecek. Sektörde daralan marjların artık birkaç yıl öncekine benzer seviyelere dönmesini beklemiyoruz” diye konuştu.

HSBC Türkiye’nin ‘Büyük Adım’ programının 6 aylık sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Turan, geçtiğimiz yıl sonunda BDDK’nin getirdiği düzenlemelerin bireyselde karlılığı etkilemeye başladığını, geçen hafta tartışmaya açılan bankacılıkta ücret ve komisyonlarla ilgili taslağın da marjları daraltacağını söyledi. BDDK’nın taslağına göre, sektörde bankalara göre değişen ortalama 60’ın üzerindeki ücret ve komisyon kalemlerinin sayısını 20’ye düşürürken, bu kalemlere tüm bankalar için bir standart getirdi. Turan, kısa vadede düzenlemelerin tüm bankalara negatif etkisinin olacağını da ifade etti.

100 bin kişi ‘Büyük Adım’a geçti

Regülasyonlarla birlikte müşteri bilincinin ve farkındalığının arttığına dikkat çeken Turan, bunun da etkisiyle altı ay önce ‘büyük adım’ ürününü gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda ödemeleri ve günlük bankacılık işlemlerini HSBC’den yapan müşterilerine çeşitli avantaj sundukları bir ürün hayata geçirdiklerini ifade etti. Altı ayda 50 bin yeni müşteri ile birlikte toplamda 100 bin kişinin Büyük Adım’da yer aldığını ifade eden Turan, bir yılın sonunda ise 250 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Büyük Adım’a katılan her bir müşterinin yıllık ortalama 1200 TL civarında masraftan kurtulduğunu bildiren Turan, bu rakamın içinde eft, hesap işletim ve benzeri ücretler yanı sıra, sürekli hoş geldin faizinden elde edilen fazladan gelirin de bulunduğu bilgisini verdi.
Büyük Adım müşterilerinin diğerlerine oranla 4 kat daha fazla bankacılık ürünü kullandığını belirten Turan, bu müşterilerde dijital bankacılık kullanımının da yüzde 70 seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Diğer müşterilerde bu oran yüzde 20 düzeyinde bulunuyor.

Modern Hesap’ta 1,2 milyar TL

HSBC Türkiye’nin bu yıl mevduatta çok iyi performans gösterdiğini kaydeden Turan, “Büyük Adım’a dahil olan ve Modern Hesap’tan yararlanan yaklaşık 22.000 müşterimiz var. Bu müşterilerimiz Modern Hesaplarında ortalama 30 bin TL mevduat tutuyor ve sürekli hoş geldin faizi avantajından yararlanıyor. Modern Hesap toplam mevduat büyüklüğünün 1.2 Milyar TL civarında, Büyük Adım müşterilerimizin toplam Modern bakiyeleri ise 660 milyon TL’yi aşmış durumda" diyerek sözlerini noktaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir