"Bankalarla ilgili manüpilatif haberler art niyetli"

Davutoğlu, KKTC'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Başbakan'ın gündeminde Bank Asya, kredi derecelendirme kuruluşları ve bedelli askerlik vardı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC'ye ziyareti öncesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılık sektörüne yönelik çıkan bazı haberlerin manüpilatif ve art niyetli olduğunu söyleyen Davutoğlu, Bank Asya konusunda ise "Herhangi bir banka hukuk kuralları içinde objektif kriterlerde sisteme aykırı davranıyorsa bağımsız değerlendirmeyi yapmak BDDK’nın görevidir" açıklamasını yaptı.

Davutoğlu, şöyle konuştu. "Türkiye hukuk devletidir, bankacılık sistemimizin dayanıklı olduğu açık şekilde görülmüştür. Birtakım manüpilatif haberler art niyetlidir. Bank Asya dahil olmak üzere herhangi bir banka hukuk kuralları içinde objektif kriterlerde sisteme aykırı davranıyorsa bağımsız değerlendirmeyi yapmak BDDK’nın görevidir. Kurallar bellidir, bu kurallara uyan kimsenin bir şeyden çekinmesine gerek yoktur. Bunun uygulanması konusunda kurullarımızın herhangi bir tereddüt göstermeyeceği kesindir"

“Kimsenin kriz beklentisi yok, yanlış yorum yapıyorlar”

Başbakan, kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili de değerlendirmede bulundu:

Başka ülkelere cömert olan kuruluşlar, başka ülkeler olunca objektif mesaj göndermiyorlar. Geçmişte tavrımız açık ve net olmuştur. Türkiye iki seçimi büyük başarıyla demokratik olgunlukla geçti, siyasi istikrar oluştu.  Güven arttı, borsa yükseldi. Herkesin geleceğe bakışı, bu iki seçim öncesine göre daha farklı. Kimsenin kriz beklentisi yok, hal böyleyken kredi kuruluşları yanlış yorumlar yapıyorlar. En ufak gerginlikte mesaj veriyorlar. Piyasaları yanlış yönlendirmeyen,  objektif değerlendirme yapmalarını bekliyoruz. Akademisyen olarak söylüyorum, muhatabınız öğrenciler arasında ayrım yaparsanız kaybedersiniz. Başka dönelerle karşılaştırmada sapmalar görüyoruz. Bu kuruluşların objektif ekonomik kriterlerle hareket etmeleri, manüpilatif haberlere dayalı olarak kriz beklentisi yaratacak olurlarsa Türkiye buna sessiz kalamaz. Uluslararası ve Türkiye’deki havayı yansıtacak değerlendirmeyi bekliyoruz. Bir kamuoyu araştırması yapılsa, hak ettiği kredi notunu almadığını söyleyecektir.

Bedelli askerlik için brifing alacağım

Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlikle ilgili, "Milli Savunma Bakanımızdan da Genelkurmay Başkanımızdan da kapsamlı bir brifing aldıktan sonra bu konudaki ihtiyacı değerlendireceğiz. Bu çerçevede atılması gereken adımlar varsa bunları birlikte gözden geçireceğiz. Ama öncelikle bu konuda gerçek tablonun ne olduğu hususunda daha geniş, kapsamlı bir brifing alacağım" dedi.

Kılıçdaroğlu'na muhataplık cevabı

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına da değinen Davutoğlu, "Açıklamayı görünce şaşırdım. Benim ülke yönetmeye talip olacağıma da Kılıçdaroğlu karar verecek değil. Ülkeyi yönetmeye talip olmama karar verecek olan AK Parti’dir. Kılıçdaroğlu'nun icazetine gerek yok. Kılıçdaroğlu görüşmek için sürekli şart koşuyor. Kendi kongresinde mahalle baskısı ile kendisini aday gösteren delegenin neden kendisine oy vermediğini düşünsün. Biz, Türkiye'yi büyük Türkiye yapma yürüyüşündeyiz. Bu yürüyüş esnasında Kılıçdaroğlu selam verirse, selamını alırız. Selam alacaksa, selam veririz, elini uzatırsa, elimizi uzatırız, elimizi uzattığımızda, elimiz havada kalmadığı zaman ve bu kutlu yürüyüşe bir şekilde katkıda bulunma iradesi gösterdiğinde, birlikte bu yürüyüşü gerçekleştiririz. Ancak, büyük Türkiye yürüyüşü esnasında önümüze engel çıkarırsa, hiç tereddüt etmeden engelini alır, yolun kenarına koyarız. Kılıçdaroğlu'nun kaprisleriyle kaybedecek vaktimiz yok. Biz kongre partisi değiliz o kendi kongresinde küçük iktidar mücadeleleriyle uğraşsın" ifadelerine yer verdi

Bu konularda ilginizi çekebilir