Barış süreci Rojava’daki gelişmelere bağlı

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, "Türkiye’de devam eden barış süreci, doğrudan Rojava’daki gelişmelere bağlıdır. Hatta Rojava’daki gelişmeler, şuanda Türkiye içindeki gelişmelerin daha önündedir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kobani’de yaşanan gelişmelere sessiz kaldığı gerekçesiyle Türkiye'yi eleştirerek, "Kobani düşebilir belki, buna birçoğunuz sessiz kalıp izlemiş olabilirsiniz ama Türk kardeşlerimizin şundan şüphesi olmasın; IŞİD, Kobani’den sonra Suruç’a, Hatay’a, Adana’ya doğru ilerlediğinde, IŞİD’in önünde yine biz duracağız” dedi.

Demirtaş, HDP ABD Temsilciliği’nin başkent Washington’da düzenlediği, "Ortadoğu’da Yeni Kürt Realitesi: Riskler, Beklentiler ve Fırsatlar" başlıklı konferansta konuştu.

Konuşmasının büyük bölümünü Kobani’de Kürt güçleri ile terör örgütü IŞİD arasında yaşanan çatışmalara ayıran Demirtaş, IŞİD’in Kobani’ye 1 kilometreye kadar yaklaştığı bilgisinin kendilerine ulaştığını anlattı. Demirtaş, IŞİD’in girmeye çalıştığı kentin Türkiye’ye 500 metre uzaklığında olduğuna işaret ederek, "IŞİD belki Kobani’ye girmiş olacak, binlerce kişiyi katledecek, bu tehlikelerin hepsi mümkün" diye konuştu.

"Kobani, büyük kırılmalara ve yeni siyasi gelişmelere yol açacak"

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona ait uçakların Kobani’nin üzerinde uçtuğunu, onlar olayları yukarıdan izlerken Türkiye’nin de 500 metre uzaktan izlediğini ileri süren Demirtaş, IŞİD’e karşı birşey yapılmasını söyleyen liderlerle, yaşananlara sessiz kalıp izleyenlerin de aynı kişiler olduğuna işaret etti. Konferansa erken saatlerde katılan Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim’in kendilerine silah ulaştıracak bir koridorun açılması yönündeki çağsını hatırlatan Demirtaş, şunları kaydetti:

"Salih Müslim’i sabah dinledik, bir tek şey istiyorlar, hava saldırısı da değil. 'Bize ağır silahların ulaşabileceği bir koridor açsınlar' diyorlar. Gerek Güney Kürdistan’dan gerekse Rojava’nın diğer taraflarından insanlar destek ulaştırmak istiyorlar. Türkiye’de yaşayan Kürtler destek ulaştırmak istiyorlar. Kürtler kendi içinde en azından Kobani’yle dayanışma istiyorlar. Bütün dünya sessiz kalsa bile hiçbir Kürt, vicdanında sessiz kalamaz ve oraya ulaşmak istiyorlar ama Türkiye sınırlarını açmıyor. Başka da yol yok. Kobani’nin üç tarafı IŞİD tarafından kuşatılmış, bir alternatif var Türkiye sınırı.''

"Görünen o ki, mesele, büyük kırılmalara ve yeni siyasi gelişmelere yol açacak" ifadesini kullanan Demirtaş, büyük bir trajediyle karşı karşıya olsalar da, kolay kolay oradaki Kürtler'e kimsenin yardım etmeyeceğini dile getirdi.

Demirtaş, tarihte Kürt halkının yaşadığı acılardan örnekler sunarak, şimdi yeni bir tarihsel kırılmanın yaşanmak üzere olduğunu kaydetti.

"Temennim odur ki; Türkiye’de hükümet bu kırılmanın önüne geçecek çok radikal bir hareketle Rojava halkıyla ilişkiye geçer, desteğini, dayanışmasını sunar ve olası tarihsel kırılmayı önleyerek yeni ve güçlü bir ittifakın önünü açar. Umudum odur, gelişme o şekilde olur" açıklamasında bulundu.

"IŞİD, Suruç’a, Hatay’a ilerlediğinde önünde biz duracağız"

Türkiye’ye döner dönmez Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeyi arzu ettiğine değinen Demirtaş, acil konularda yeni bir politika geliştirilmesi için çaba göstereceklerini vurguladı.

Türkiye’de barış süreci ilerlerken, "sürecin devamı adına Rojava’da olanlara sessiz kalın" demenin kendilerine hakaret olacağını kaydeden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’deki şuanda devam eden barış süreci doğrudan Rojava’daki gelişmelere bağlıdır. Hatta Rojava’daki gelişmeler şuanda Türkiye içindeki gelişmelerin daha önündedir, birinci meseledir. Türkiye gerçekten bölgede istikrar istiyorsa, Türk hükümeti Kürtler'le önümüzdeki yüzyılda yeni ve kalıcı bir halklar arası ittifak istiyorsa, Suriye’de çözüm istiyorsa, bu politikasını değiştirmesi gerekiyor.''

Uluslararası topluma çağrıda bulunan Demirtaş, "IŞİD’i başımıza bela edenler bilmeli ki, bir gün bu beladan kurtulacağız ama bu bela en fazla sizin başınızı ağrıtacak" diye konuştu.

Demirtaş, "Kobani düşebilir belki, belki Kobani yarın IŞİD’in elinde olabilir ve buna birçoğunuz sessiz kalıp izlemiş olabilirsiniz ama Türk kardeşlerimizin şundan şüphesi olmasın. IŞİD Kobani’den sonra Suruç’a, Hatay’a, Adana’ya doğru ilerlediğinde, IŞİD’in önünde yine biz duracağız" diyerek sözlerini tamamladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir