Başarılı yöneticilerin yedi niteliği

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Şöyle bir site düşünün. Aylık aktif kullanıcı sayısı: 1 milyar 681 milyon. Günlük aktif kullanıcı sayısı bir milyar 38 milyon. Yaş aralığı (15-34) olanlardan, bu siteyi kullananların oranı yüzde 91. Yaş aralığı (12-17) olanlardan, siteyi “her zaman” kullandıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 28. Amerika’da yaşlılar (senior citizen) arasında kullanma oranı yüzde 31. Yani, yediden yetmişe herkesin kullandığı bir site.

Tahmin ettiğiniz gibi, bu site “Facebook.” Facebook şirketinin pazar değeri 308.6 milyar dolar. İşte bu başarılı şirkette12 bin çalışan arasında bir araştırma yapılmış. İşlerinde tatmin olan, şirkete bağlılığı yüksek (engaged) üyeleri olan takımların yöneticilerine bakmışlar. Acaba bu yöneticilerin hangi özellikleri var ki takımlar bu kadar başarılı? Ve başarılı yöneticilerde yedi ortak niteliği bulmuşlar. Aşağıda bu yedi niteliği ve yorumlarımı bulacaksınız.

1- Takım üyelerine önem verirler: Facebook, yükselmek için yönetici olmayı isteyenleri değil de, gerçekten insanları yönetmekten zevk alan kişileri yönetici yapmaya çalışıyormuş. Bu yöneticiler takım üyeleri ile birey olarak ilgileniyorlar, onlara önem veriyorlarmış.

Birlikte çalıştığı insanları, kendisine hizmet eden makine parçaları olarak gören yöneticiler başarılı olamaz. Yöneticilikte insani boyut büyük önem arz eder.

2- Takım üyelerine gelişme fırsatı tanırlar: Facebook insan kaynakları bölümü yaptığı bu araştırmada, işlerinden büyük doyum alan kişilerin, sürekli öğrenme ve yeni beceriler kazanma fırsatlarının olduğuna tanık olmuş. Çalışanlara bu fırsatları sunan da, bu başarılı yöneticiler. Sürekli mevcut sermayenizden harcadığınız, yeni bir şeyler öğrenmediğiniz, kendiniz geliştiremediğinizi hissettiğiniz bir işte çalışmak ister miydiniz, işinizde tatmin olur muydunuz? 

3- Açık-net beklentiler ve hedefler koyarlar: Facebook’ta yılda iki kez performans değerlendirme görüşmesi yapılıyormuş. Bu görüşmelerde çalışana olumlu ve olumsuz noktalarıyla geri- bildirimde bulunuluyormuş. Başarılı yöneticiler, çalışanlarından ne beklediklerini, onların ulaşmasını istedikleri hedefleri açık ve net bir biçimde bildiriyorlarmış. Bir çalışan için en kötü şey, kendisinden ne beklendiğini bilmemesidir. Sağı solu belli olmayan, çalışanlarına net hedef gösteremeyen yöneticiler başarısız yöneticilerdir.

4- Çok sık ve eyleme dönük geri-bildirim verirler: Geri-bildirim, bayram namazı gibi yılda iki kez yapılan bir uygulama değilmiş. Yöneticiler gerekli gördükleri her an, çalışanlarına geri-bildirimde bulunuyorlarmış. Ve de bu geri-bildirim iki yönlü oluyormuş. Yaratılan şeffaf ve özgür ortamda çalışan da yöneticisine fikirlerini ve isteklerini çekinmeden bildirebiliyormuş.

Yönetim oyununda iletişim ve çift yönlü iletişim hayati değer taşır. Sadece verilen direktifleri dinlemeye mahkum çalışan, mutlu olamaz, başarılı olamaz. Böyle yönetmeye çalışan yönetici de aklı kadar rahat eder, kıt aklı kadar başarılı olur.

5- Takım elemanlarına faydalı kaynaklar verirler: “Başarılı yönetici, her şeye maydanoz, her işi kendi yapan yönetici değildir” gerçeğini Facebook keşfetmiş. Başarılı yöneticiler, çalışanlarının önünü açıyor, serbestçe çalışmaları için onlara kaynak sağlıyorlarmış. Başarılı yönetici, takımındaki her bir oyuncunun başarılı olması için onun önündeki engelleri açan, top koşturması için kaynak sağlayan kişidir.

6- Başarıda takım üyelerinin katkılarını unutmazlar: Başarılı takımlarda çalışanların motivasyonu yüksekmiş. Çünkü biliyorlarmış ki, gösterdikleri başarı oranına göre sorumlulukları artacak.

Takımın başarısını sadece kendi başarısı olarak gören, çalışanların katkılarını göz ardı eden yönetici takımından sürekli başarı bekleyemez.

7-Başarılı işleri takdir ederler: Başarılı takımlarda çalışanların çok sık tekrarladıkları bir olgu varmış. Başarılı bir iş hep takdir edilir.

Başarılı işler takdir edilmeli, öne çıkarılmalı ki, başarı devam etsin, yeni başarılar ortaya çıksın.

Sonuç 

Bakın bakalım, yöneticinizde bu yedi nitelik var mı? Eğer siz bir yönetici iseniz, sizde bu niteliklerin hangisi var?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019