Ve yeni Başbakan Davutoğlu

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisinden hem Başbakanlık hem de Genel Başkanlık koltuğunu devralacak ismi dün açıkladı: Ahmet Davutoğlu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Ağustos’ta yapılacak AK Parti Genel Kurulu’na Genel Başkan adayı olarak çıkacak kişinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğunu açıkladı. Erdoğan, aynı zamanda Başbakan adayı olan Davutoğlu’nun isminin belirlenmesinde liyakat ve ehliyet kriterlerinin yanında, paralel yapıyla mücadele azmi ve kararlılığının da önemli bir etken olduğunu söyledi.

Erdoğan, dün gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun ardından düzenlediği basın toplantısında, kuyumcu titizliğiyle, çok hassas bir çalışma yürüttüklerini ve çok uzun istişarelerin ardından belli bir aşamaya geldiklerini söyledi. AK Parti’yi 14 Ağustos’ta kurarken, bütün kararları istişarelerle alacaklarını ilan ettiklerini ifade eden Erdoğan, bugüne kadar bundan hiç taviz vermediklerini söyledi. Erdoğan, bu sırada bazı isimlerin öne çıktığını söyledi. “Bu dava yükünü omuzlayabilecek, liyakata sahip çok sayıda arkadaşımız olduğunu biliyordum Nitekim çok sayıda arkadaşımız bu kutlu görev için önerildi” diyen Erdoğan, süreci, sulh, dostluk ve kardeşlik içinde tamamladıklarını bildirdi.

Kriterlere göre seçildi

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığına ve dolayısıyla Başbakanlığa önerecekleri ismi belirlerken bazı kriterleri bulunduğunu belirtirken, bunlardan ilkinin 3 dönem kuralı, diğerinin başbakan ve genel başkanın aynı isim olması olduğunu söyledi. Dolayısıyla bu kriterler nedeniyle ismi öne çıkan bazı isimlerin elendiğini belirten Erdoğan, “Adayımız, çok yoğun istişareler sonucunda ve tecrübe ışığında adayımız belirlenmiştir. Liyakat ve ehliyet kriteri hassasiyet gösterilerek belirlenmiştir. Onun için arkadaşlarımız arasında herhangi bir kırgınlık oluşmamıştır. Bir kişinin belirlenmesi gerekiyordu, onu da en sağlıklı biçimde belirledik” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin yeni başbakanından beklentilerini sıraladı: “Yeni Türkiye idealini gerçekleştirmektir. Ülkemizi AK Parti’nin 2023 hedefl erine ulaştırmasıdır. Ahmet Davutoğlu’nun seçilmesinde paralel yapıyla mücadele azmi ve kararlılığı da önemli bir etken oldu. İnanıyorum ki bu mücadeleyi beraber götüreceğiz.”

Büyük restorasyon hareketi

Erdoğan, konuşmasını tamamladıktan sonra, “Bu salonda artık herhalde benim son konuşmam. Ben de inşallah yeni genel başkanımızın, öyle düşünüyorum, gönlümden geçen o, MYK’mızda aldığımız bu karar sebebiyle kürsüye davet ediyorum ve kendilerine buradan hitap etmesi ricasında bulunuyorum” diyerek AK Parti genel başkan adayı Ahmet Davutoğlu’nu kürsüye davet etti. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, “Son 12 yılda gerçekleştirilen büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecek” dedi. “İster paralel yapı altında ister başka adlar altında bunu kesintiye uğratmak isteyenler karşısında AK Parti kaya gibi durmaya devam edecektir” diyen Davutoğlu, önümüzdeki süreçte partide sorun yaşatmak isteyenlere fırsat vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu konuşmasında, “Yenilenme ihtiyacı da bir zarurettir ve bizler, faniler için yenilenme kaçınılmazdır, baki olan ise Rabbimiz ve davamızdır. Bu kutlu göreve bu istişareler neticesinde bendenizi aday göstererek hem büyük bir onuru yaşattınız hem de tarihi sorumluluğu omuzlarımıza verdiniz. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Bunun için AK Parti’ye de zeval vermesin” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Davutoğlu’nu telefonla arayıp kutlarken, AK Parti Milletvekili Binali Yıldırım bugün bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

İşte Türkiye'nin yeni Başbakan adayı...

AK Parti Genel Başkan ve Başbakan adayı Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959’da Konya’da doğdu. Davutoğlu'nun babasının adı Mehmet Duran, annesinin adı Memnune. Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde de doktorasını yaptı. Malezya International Islamic University’de çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimi Bölümü’nü kurdu ve başkanlığını yürüttü. Doçentlik unvanını aldı ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. Başbakan Başmüşavirliği ve Büyükelçilik görevine atandı. Profesör olarak Beykent Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanlığının yanı sıra, Marmara Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. Dış politika konusunda çok sayıda eseri bulunmaktadır. 60. ve 61. Hükümet'te Dışişleri Bakanlığı yaptı. İngilizce, Arapça ve Almanca bilen Ahmet Davutoğlu, 1984 yılından beri Sare Davutoğlu ile evli ve Sefure, Memnune, Mehmet, Hacer Büke adlarında 4 çocuğu var. 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimler sonucunda 24. Dönem Konya AK Parti Milletvekili olarak TBMM’ye girdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir