Başbakan, 'yeni eylem planı'nı açıkladı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Başbakan, “Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı” ile ilgili “Yeni Eylem Planı”nı açıkladı.

-Kalkınma Bakanlığı, 2014-2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık bir kalkınma planı hazırladı. Bu plan TBMM’de onaylandı. Planda yer alan hedefler, AKP iktidarının programında yer alan hedeflerle uyumlu.

•Hedef belirlemek önemlidir ama, hedefler kendiliğinden gerçekleşmez. Eylem gerekir. Başbakan, 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda yer alan hedeflere ulaşmak için yapılacak eylemleri sıraladı.

Yeni eylem planının önemli bölümleri özetle şöyle:

•Yurtiçi tasarrufların milli gelire oranı 4 yılda yüzde 13.4’lerden yüzde 19’a yükseltilecek. Bu amaçla tüketici kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı küçültülecek. İmalat sanayiine daha çok kredi verilecek. Sigorta sisteminin gelişmesi sağlanacak. İsrafın azaltılmasına çalışılacak.

İş ve yatırım ortamı geliştirilecek. Özel yatırımların milli gelir içindeki ağırlığı yüzde 15.6’lardan yüzde 19.3’e çıkarılacak. Uluslararası doğrudan yatırımların (yabancı sermaye girişlerinin) 4 yıl içinde (gayrimenkul yatırımları hariç) 92.8 milyar dolara çıkması sağlanacak. (Bu çok önemli bir hedef. 2017-2018 yıllarında her yıl 25 milyar dolar sermaye girişi hedefleniyor.)  Bu konuda dikkat çeken bir başka gelişme iş aleminde hukuki süreçlerin iyileştirilmesi arayışıdır.

•Üretimde verimliliğin artırılması sağlanacak. 1981-2013 yılları arasında ekonomideki ortalama büyüme oranı yüzde 4.3 oldu. Verimliliğin (faktör verimliliğinin) büyümeye katkısı sadece 0.3 puan.

Sanayi sektöründe faktör verimliliğinde mevcut durum -1.7 olarak belirlenmiş. Hedef 2018 yılında bu oranı yüzde 1.9’a yükseltmek. Verimlilikte bir başka olumsuz tablo, küçük işletmelerle (KOBİ’lerle) büyük işletmeler (Ekonomik Büyüklükteki İşletmeler) arasında işgücü verimliliğinin 5.1 kat farklı olması. Büyük işletmelerde işgücü verimliliği, küçük işletmelerin 5.1 kat daha fazlası. KOBİ’lerde verimliliğin artırılması bu farkın 4 yılda 4’e indirilmesi hedef alınmış durumda.

•İstanbul Uluslararası Finans Merkezi için belirlenen hedef 2018 yılında İstanbul’un ilk 25 finans merkezi listesine girebilmesi. Şimdilerde İstanbul Küresel Finans Merkezleri sıralamasında 44’üncü sırada. Ayrıca Türkiye’nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke arasında yer alması bekleyişi var.

•Kamu gelirlerinin kalitesinin artırılması ve kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi konusundaki arayışlarda önceliği kamu gelirlerinin sürekli ve sağlıklı kaynaklardan elde edilmesi var. Sosyal yardım ve hizmetlerde etkinliğin artırılması, tarımsal desteklemelerde etkinliğin sağlanması, cari harcamaların kontrol altında tutulmas, sağlık harcamalarının etkinleştirilmesi için alınacak tedbirler sıralanıyor.

Başbakanın açıklamaları, piyasaların “Hükümet’ten ve de ekonomi yönetiminden“ açıklamalar, daha doğrusu “moral destek“ beklediği bir güne rastladı.

Zamanlama çok iyi oldu. Rusya krizinin Türkiye’ye dolaylı etkileri ile dolar fiyatının beklenmedik artışı piyasada “moralleri bozmuştu.” Başbakanın, açıklamalar öncesi yaptığı kısa durum değerlendirmesi,  piyasada ki gerilimi biraz azalttı.

Son zamanlarda politikacılarımız ekonominin dışında konulara ağırlık veriyorlardı. Başbakan ve bakanlar bu toplantı vesilesiyle ekonomiye ilgilerinin devam ettiğini gösterdiler.

Başbakan, eylem programında yer alan tedbirlerle ilgili uygulamanın izleneceğini, her ay uygulama sonuçlarının açıklanacağını söyledi. Bu uygulama ve şeffaflık bakımından önemli bir gelişme olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018