'Başkanlık sistemi olsun istiyorum'

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, “Düşüncem, Türkiye’yi başkanlık sistemine geçirmektir, arzum budur. Türkiye’ye bunlar çok şey kazandırır diye düşünüyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı "Başbakan ile Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, arzusunun Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmek olduğunu söyleyerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasete dönmek istemesi durumunda buna parti içinden kimsenin itiraz etmeyeceğini söyledi.

Dün gece katıldığı prıgramda Cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçimler sonrası ve  gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, görev alanını Anayasa'nın 104. maddesinin belirleyeceğini söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Başkanlık olmaz ise yarı başkanlık da olabilir"

"Partimiz 2015 seçimlerinde eğer bir anayasayı yapabilecek güce kavuşursa, yeni anayasa yapılır ki bizim arzularımız bellidir. İnanıyorum ki bu parti de bunun adımlarını atacaktır. Arzum Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmektir ama partim o sırada bunu kabul eder mi bilemem. Başkanlık olmaz ise yarı başkanlık da olabilir, böylelikle karar mercileri daha hızlanarak çalışır, daha rahat adımlar atılır."

"Gül'ün siyasete geri dönmek isterse, parti dönme demez"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün aktif siyasete dönmesi tartışmalarına ilişkin olarak da Erdoğan, Haziran'a kadar geçecek olan on aylık sürenin çok önemli olduğunu ifade ederek, "On ay sonra Cumhurbaşkanımızın zaten siyasete geri dönme arzusu olması halinde buna parti içinde kimse niye dönüyorsun, dönme demez" diye konuştu.

Erdoğan, parti içinde geçmiş dönemde tepe noktada olan bazı isimlerin AKP ile ters düşünce "siyaseten bittiklerini" söyleyerek, bunlar içinde bakanlık ya da başbakan yardımcılığı makamında oturanların da bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, "Bunlar ihanet etmişlerdir ama hiçbir yere de varamamışlardır. Çünkü dürüst hareket etmediler" diyerek, üç dönem kuralı nedeniyle parti içinde yol ayrılıkları olmasını bekleyip beklemediğinin sorulmasına karşılık şu yanıtı verdi:

"Böyle bir şeyi temenni etmem, bu ihtimali de çok zayıf görüyorum, olamaz, olmaması gerekir. Çünkü partimizin çekirdek kadrosunun bazı kutsalları var, özellikle bu hareket bir davadır ve buna gönül vermiş insanlar böyle bir ihanet içine giremezler. Üç dönem kuralının kalkmasını ben doğru bulmuyorum ama Büyük Kongre bu kararı tüzük ile alırsa, bu kural değiştirilebilir ama
Kongre delegelerinin büyük çoğunluğu da kalmasını istiyor."

Erken seçimin gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulmasına karşılık Erdoğan "Erken seçim niye gündeme gelsin ben onu merak ediyorum. Erken seçim anlayışı bir defa ülkeyi zarara sokar"
dedi.

"Gül'ün Obama'yla görüşmesini istedim"

"ABD Başkanı Barack Obama ile aranız açık mı?" sorusu üzerine Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak meselesinde görüştüklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah
Gül'den de Obama'yla görüşmesini istediğini ifade etti.

Erdoğan, Musul Başkonsolosluğu personelinin IŞİD tarafından rehin alınması konusunda da temasların olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Karşı taraftan aldığımız mesajlar dolaylı yoldan ilettiğimiz mesajlar var" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir