Başkentin müzikal gücü

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Ne zaman Ankara’ya gitsem, Kuğulu Park’ta bir soluklanmaya çalışırım. Bir vahadır benim için. Adı gibi zamanında oralar kavaklıkmış, bir de dere akarmış. Kavaklıdere semti ismini onlardan almış. Kuğulu Parkı sevmemin bir nedeni de Kavaklıdere Şarapları'nın sahibi Cenap And'ın 1955'de yaptırdığı Sevda ve Cenap And Evi’nin orada olması. Rüstik mimarisiyle bir İsviçre kır evini andıran And’ların bahçesi, yemyeşil ağaçları, rengârenk çiçekleri ile beni kendine çağırır. 

Eğer müsaitse tanımaktan onur duyduğum Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Başkanı Mehmet Başman’ı ziyaret ederim orada. Sonra, evin hemen birkaç adım ötesindeki Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde bulunan Vakıf merkezine geçerim.

Geçtiğimiz Salı günü, aynı programı uyguladım. Daha doğrusu Sevda-Cenap And Müzik Vakfı yeni Genel Sekreteri Pınar Alpay Yüksel “merkezimiz büyüyor, yenileniyor, mutlaka görmelisiniz” deyince kendimi Ankara uçağında buldum.

Vakfın merkezi bu büyüme sürecinde sanat alanında hizmet veren sivil toplum örgütlerini de kucaklayarak çatısı altında buluşturmuş. Binanın en üst katında yer alan Metronom Özel Sevda - Cenap And Müzik Vakfı Kursu'ndaki odalar, akustik müzik yapan ve prova yeri arayanlara açılmış, dersler veriliyor. 

Vakıf binasında bir de sera ferahlığı veren Sanat Kahvesi var... Birinci kattaki yeni mekânın sanatçıların ve sanatseverlerin buluşma, paylaşım, üretim merkezi olması arzu ediliyor. 
Gençlerin müzik eğitimine ve konser deneyimi kazanmalarına ayrı bir özen gösteren Vakıf, ülkenin dört bir yanında kalite simgesi haline gelen yaz okullarına katkı veriyor. İznik Uluslararası Viyola Kampı, Klasik Keyifler, Ayvalık Müzik Akademisi bunların arasında.

Ben oradayken etkinlik partneri oldukları Bilkent Keman Günleri yeni bitmişti. Bu sene programında Türkiye Filarmoni Derneği tarafından düzenlenen Oda Müziği konserlerine; Nisan’daki Hacettepe Üniversitesi Kompozitörler Haftası’na destek de yer alıyor.

Haziran’daki Bilkent Yeni Müzik, Temmuz’daki Bilkent Gitar Günleri’ne ve H. Ü. Ulusal Gitar Yarışmalarına desteklerini sürdürüyorlar. 

Eğitime desteğe verdikleri önem, 50 müzik ve sanat öğrencisinin yurtiçi karşılıksız bursuyla da somutlaşıyor.

Koroların ayrı bir önemi var: Akyurt Çocuk Korosu, 1994 baharında kurulmuş, çalışmalarını, Kasım 1994'den bu yana Pınar Alpay Yüksel yönetiminde sürdürüyor.
Çankaya Belediyesi ile her yıl 23 Nisan’da 1000 Çocuk Korosu, 29 Ekim’de Cumhuriyet Koroları konseri gerçekleştiriliyor. Vakıf, Mayıs’ta yapılacak 20. Türkiye Korolar Şenliği’nin de sürekli destekçisi.

32 yaşına ulaşan Uluslararası Ankara Müzik Festivali ayrı bir yazı konusu. Festivali kendi öz kaynaklarının yanı sıra devlet ve özel sektör desteğiyle düzenliyorlar. Ankaralı sanatseverlerin katkısı da var tabii… Destek için üç çeşit kart alınabiliyor: Vakıf Destekleme Kurulu Üyelik kartı, Fa Anahtarı kartı ve Sol Anahtarı kartı. 

Türk bestecilerin eser/nota arşivlerini tanıtmayı görev bilen vakıf, eserleri CD olarak yayınlarken kitap ve nota basımı da gerçekleştiriyor.

Vakıf, uluslararası müzik dalında ödül geleneğini başlatan ilk kurum. Cevza And anısına Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası ihdas edilmiş. Bu madalya “Türk müzik yaşamına olağanüstü katkıda bulunmuş bir besteciye, yorumcuya, müzik eğitimcisine, bir müzik kurumuna” verilebiliyor. Ödül töreni her yıl 6 Aralık’ta Cevza And'ın, festival açılışı ise 4 Nisan’da Cenap And’ın ölüm yıldönümlerinde anılarına yapılıyor.

Akşamüzeri Mehmet Başman’la sohbet ise günün keyfini daha da artırdı. Bir kez daha Ankara’dan mutlu döndüm... 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar