Batan Yunanistan’nın kişi başı 2015 SAGP artışı Türkiye’den daha fazla

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Son iki yılın en büyük tartışma konularından biri kuşkusuz Avrupa ekonomisinde Yunanistan oldu. Biz ise en küçük bir olumsuzluk olduğunda hemen şunu ön plana çıkardık Yunanistan gibi oluruz. Acaba gerçekten Yunan halkı batımı bittimi. Televizyonlarda sürekli Yunanistan da yaşanan gerilimleri, grevleri ve toplumsal olayları dile getirildi. Hatta o kadar ileri gittikti Ege Denizi’ni yardım karşılığında bir barış denizi yapalım diye öneriler sunduk.

Acaba gerçekten Yunanistan böyle aç sefil bir şekilde mi yaşıyordu. Yoksa kendi konforlarından bir nebze feragat etmek mi istemiyorlardı. Bizde ise son yılların en önemli konusu ekonomide devrim yapmamız olarak ortaya çıktı. Duble yollar, hızlı tren yolları, köprüler viyadükler, denizi doldurup hava alanları yaptık. Bunları yaparken hiç şunları tartışma konusu yapmadık. Üretip yurt dışına ihracat yaparak kazandığımız paralarla tasarruflarımızı artırıp kendi kaynaklarımızla bu yatırımları yaptık, yoksa yurt dışından borçlanarak yap işlet devret modeli ile gelecek 10-20 yılımızı ipotek altına mı aldık? Bu konuları sorguladığımız zaman karşımıza hep şu çıktı siz yapılanları görmüyorsunuz, her şeye muhalefet yapıyorsunuz.

Satın alma gücü paritesi (SAGP); ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak farklı para birimlerinin satın alma güçlerini eşitleyen bir değişim oranını ifade eder. Fiyat düzeyleri hesaplanırken sadece ihracata söz konusu olan mal ve hizmetleri kapsar. Mesela et, süt, sebze ürünlerinin fiyatını kapsarken berberin yapmış olduğu saç tıraşının ücretini kapsamaz.  

Karşılaştırmamı yaparken ülke grupları olarak adlandırılan G-7 ülkeleri ve gelişen ülke ekonomilerini de içine alacak şekilde yapıyorum. Karşılaştırmanın sağlıklı olması açısından G-7 ülkeleri, Yunanistan ve gelişen ekonomilerin 1980 yılından günümüze SAGP değerlerini de görmek gerekiyor.

catsbbbbbdsd.jpg

Tablodan çıkarabileceğimiz sonuçlar; 

1) Türkiye ile G-7 ülkeleri arasında 1980 yılında yaklaşık 3.07 kat fark var iken,1990 yılında 2.97 ye, 2002 yılında 2.36 kata düşmüş, 35 yıllık dönem sonunda bu oran 2.35 kat olarak hemen hemen son 13 yılda değişmemiştir.

2) Türkiye ile gelişen ekonomiler arasında 1980 yılında Türkiye lehine yaklaşık 2,4 kat fark var iken, 1990 yılında 2.88 katına çıkmış,2002 yılında 2,24 kata düşmüş, 35 yıllık dönem sonunda bu oran 1.92 ye düşmüştür.

3) Türkiye ile Yunanistan arasında 1980 yılında 2,54 kat olan fark,1990 yılında 1,93,2002 yılında 1,96 ya çıkmış bu yıldan sonra hızla düşüş eğilimine girmiş 2015 yılında bu oran 1.32 kadar gerilemiştir. Yunan ekonomisi son 5 yıldır adeta can çekişmektedir. AB ülkelerinin zorlamasıyla ekonomiyi düzeltmek için son iki yıldır büyük çaba göstermektedir. Geçen yıldan itibaren toparlanma emareleri görülmeye başlamıştır.

4) Yunan ekonomisi son bir yıl içinde kişi başı SAGP’ye göre Türkiye’den 337 dolar daha fazla alım gücüne katkı sağlamıştır.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar