Bayram şekerinin cirosu 500 milyon lira

Bayramda hediyelik şekerleme sektörünün büyüklüğü 500 milyon liraya yaklaştı. Sektörde çikolatanın payı yüzde 65'e çıkarken, inovasyon çalışmalarıyla lokum da yeniden tercih edilmeye başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞMTG) Başkanı Hidayet Kadiroğlu, bayramda hediyelik şekerleme sektörünün büyüklüğünün 500 milyon liraya yaklaştığını bildirdi. Çikolata ve şekerleme sektörünün bayram dönemindeki tonaj büyüklüğünün 40-45 bin ton seviyelerinde bulunduğuna işaret eden Kadiroğlu, sektörün bir yıldaki ciro- hacim büyüklüğünü bir ayda, Ramazan’da gerçekleştirdiğini kaydetti. Kadiroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, hediyelik ürünlerin yüzde 90’a yakınının bayramlarda tüketildiğini, hediyelik grubundaki tüketimin üçte birinin sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gerçekleştiğini ifade ederek, Batı illerinde tercihin çikolataya, Doğu’da şekere döndüğünü kaydetti. Kadiroğlu, “Bunun birinci nedeni elbette fiyatlar, çünkü çikolata daha pahalı. Şekerin kilogram fiyatı çikolataya göre daha uygun olduğu için talep görüyor. Diğer bir neden de kültür... Şekerlemenin ülkemizdeki tarihi çikolataya göre çok daha eski” ifadelerini kullandı. 

Lokum atağa geçti 
Çikolatanın payının hediyelikte yüzde 65’lere kadar çıktığını, ancak son yıllarda lokumda yapılan inovasyonların bu kategoriyi tekrar hareketlendirdiğini, yenilikçi lokumların sadece Türkiye’de değil, dünyada da tercih edilmeye başlandığını ifade eden Kadiroğlu, kategorilerde dengelerin yeniden oluştuğunu kaydetti.