Bazısı için kabus, bazısı için rüya bir piyasa

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Tecrübeli piyasa profesyonelleri için uygun bir ortam var. Diğer taraftan, temel analiz yaparak pozisyon alanlar zor bir dönem geçiriyorlar. Teknik analize göre alım satım yapmak karlı olabiliyor. Birkaç saatlik grafiklerin verdiği sinyallere bakarak uzun ya da kısa pozisyon alınması, dominant yatırım stratejisidir. Geçen gün bir televizyon programında, Türk tahvil piyasasındaki işlem hacimlerinin düşük olması vefiyatların dar bir bantta hareket etmesi konuları üzerine görüşlerimi paylaştım. Bazı yorumcular, böyle bir piyasa ortamında pozisyon almanın riskli olacağını söylüyorlar. Yatırımcı tipine göre değişebilir. Bu piyasa ortamı; orta-uzun vadeli düşünen yatırımcılar için bir kabus, çok kısa vadeli düşünen profesyoneller için bir rüyadır. 

Asya dışındaki piyasalarda genel olarakbir sıkışma var. Türk piyasalarının dar bir bantta hareket etme durumu,paritelerde ve emtia fiyatlarında da görülüyor. Asya’daki en gözde ülke Çin.Shanghai ve Hong Kong endeksleri yedi yılın zirvesindeler. Shanghai endeksi 1.5 ayda yüzde 35 yükseldi. Çin piyasalarındaki iyimserlik, Kore gibi ülkeleri de etkiliyor. Çin’in durumu, global risk iştahı açısından önümüzdeki dönemde belirleyici unsurlardan birisidir. Finansçılar, hisse senedi piyasalarının ekonomik beklentileri en iyi biçimde yansıttığına inanırlar. Bunu belirtiyorum, çünkü Çin’e yönelik ekonomik tahminlerle piyasa fiyatlamaları arasında bir uyuşmazlık var. Çin ekonomisiyle ilgili pozitif düşüncelere sahip olanyok gibi. Geçen hafta açıklanan yüzde 7’lik büyümenin yanıltıcı olduğunu, önümüzdeki dönemde ekonomik performansın iyice düşeceğini savunanlar ağırlığı oluşturuyorlar.Çinbüyümesi konusunda negatif düşüncelere sahip olduğunuzu farz edelim. Aynı zamanda, hisse senedi piyasalarının gelişmeleri önceden fiyatladığına inanıyorsunuz. Son 12 ayda Shanghai endeksinin yüzde 120 artması nasıl açıklanır? Bir endeksin 1.5 ay gibi kısa bir sürede yüzde 35 artması, ‘‘Spekülasyondur’’ ifadesiyle geçiştirilebilir. Pekibir yıl gibi uzun sayılabilecek bir zaman dilimindeki yüzde 120’likartışa ne denir? Majör bir borsa endeksi 12 ay yükseldikten sonra, büyüme rakamı beklentilerin üzerine de çıkabilir. Çin hisselerinin bugün verdiği sinyal budur.

Çin’e vurgu yapıyorum, çünkü Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkeler grubuna yönelik iyimserliğin artması için gerekli şartlar: Fed’in faiz artırımını ötelemesi ve Çin ekonomisinin beklentinin üzerinde bir performans göstermesidir. Çin büyümesinin sürpriz yapması, dünya piyasalarına moral verir.ABD’de sekiz mayısta açıklanacak istihdam raporunu beklemek gerekiyor. Amerikan ekonomisinin ilk çeyrekteki zayıf performansının geçici olduğu düşünülüyor. Fed, piyasaları ekonomik veri bağımlısı yaptı. Tarım dışı istihdam geçen ay olduğu gibi 200.000’in altında kalırsa, önceki ayların rakamları yineaşağı yönlürevize edilirse, haziranda faiz artırımı masadan kalkabilir. Çin piyasalarındaki pozitif fiyatlamanın üzerine bu da gelirse, yatırımcılar birkaç ay için rahatlayabilirler. 

Türkiye için Fed faktörü biraz daha önemli gibi gözüküyor.Çin beklentinin üzerinde performans gösterse bile, Fed’in faiz artırımına haziranda başlaması bizi baskı altına alabilir. Ek olarak, seçim fiyatlaması mayıs ortasında başlar. Bu fiyatlamanın başlangıcı, ABD istihdam raporundan hemen sonraya denk gelir. Mayıs ayı düşünülenden de hareketli geçebilir. Finanspiyasalarında bir trendsizlik var. Özellikle küçük yatırımcıların uzak durması gereken piyasalardır. Sert kur hareketleri yaşanırken, bir finansal araçla korunmadan pozisyon almak sıkıntı yaratabilir.  
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019