Bernanke ABD'deki istihdam için endişeli

Fed Başkanı, büyüme hız kazanmadıkça, ABD'nin kabul edilemeyecek yükseklikteki işsizlik oranında düşüşün sürmeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD ekonomisine ilişkin olarak yaptığı temkinli açıklamalarla, son dönemdeki olumlu işaretlerin daha güçlü bir toparlanmaya işaret ettiği yönündeki görüşlere kuşku düşürdü.

Bernanke Kongre'de dün yaptığı açıklamada, büyüme hız kazanmadıkça, ABD'nin kabul edilemeyecek yükseklikteki işsizlik oranında düşüşün sürmeyeceğini söyledi.

Bernanke konuşmasında Fed'in daha fazla tahvil alımı yapacağına dair bir işaret vermedi.

Bernanke, "İstihdam pazarı normal olmaktan çok uzak... İyileşmenin devam etmesi nihai talep ve üretimde daha güçlü büyümeyi gerektiriyor" dedi.

ABD'nin Ağustos'ta yüzde 9.1 olan işsizlik oranının son aylarda üç yılın en düşük düzeyi olan yüzde 8.3'e inmesi, ekonominin oldukça güçsüz performansı nedeniyle hem Fed içinde hem de dışında ekonomistleri şaşırtmıştı.

Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'ne bilgi veren Bernanke, "Geçen yıl işsizlik oranındaki düşüş, aynı dönemde ekonomideki büyümenin uzun vadeli trendde veya altında kaldığı düşünülürse, beklenenden daha hızlı oldu" dedi .

Fed 13 Mart'ta yapacağı toplantı için hazırlanan ve dün açıkladığı raporda, ekonominin yılın başından bu yana ılımlı bir büyüme gösterdiğini ve istihdamın bazı bölgelerde düzelme gösterdiğini belirtiyor.


FAİZLER

Fed geçen ay yaptığı politika toplantısında, 2008 yılında sıfıra yakın bir düzeye indirdiği düşük gecelik faiz oranlarını 2014 sonlarına kadar muhafaza edeceğini açıklamıştı.

Bernanke dün yaptığı konuşmada, bu vaadin özellikle halen uygulanmakta olan yüzde 0.25 oranına ilişkin olduğunu vurguladı. Bazı analistler, oranların biraz daha yükselebileceğini ancak yine de tarihi düşük düzeylerde sayılabileceği görüşünü belirtmişlerdi.

Bu para politikası, Fed'in düşük ve istikrarlı bir enflasyon ve yüksek istihdam sağlama amacını güden hedefleriyle uyumlu görülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir