Bernanke'den korkutan senaryo

FED Başkanı, "Temerrüte düşme felaket sonucu doğurabilir, sadece ABD ekonomisini değil, küresel ekonomiyi etkileyebilecek çok ağır finansal şoklar yaratabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, "kısa vadede hükümet harcamalarını kısmaya çok istekli olmanın, zaten kırılgan olan toparlanmayı raydan çıkarabileceğini, temerrüte düşmenin de finansal zarara yol açabileceğini" söyledi.

Beyaz Saray ve Kongre'nin bütçe açığını azaltmaya yönelik görüşmelerde çıkmaza girdiği dönemde Bernanke'den de tekrar uyarı geldi.

Merkez bankasının politikaları hakkında dün Temsilciler Meclisi'nin ardından bugün de Senato Bankacılık Komitesi'ne rapor sunan Bernanke, ABD'nin borcunu ödemeyememekten dolayı temerrüte düşmesinin hem ABD hem de küresel ekonomiye hasar verebileceği yönündeki öngörüsünü yineledi.

Bernanke, "Bu durum (temerrüte düşme) felaket sonucu doğurabilir, sadece ABD ekonomisini değil, küresel ekonomiyi etkileyebilecek çok ağır finansal şoklar yaratabilir" dedi.

Borç limitinin zamanında yükseltilmemesinin de ekonominin kendi kendisini yaralamasına neden olacağına işaret eden Bernanke, "Kongre üyeleri bütçeye yönelik zamanlama ve yapı değişikliklerini ele alırken, kısa vadede toparlanmanın hala oldukça kırılgan olduğunu ve kısa dönemde keskin ve aşırı harcama kesintilerinin toparlanmaya zarar verme potansiyeli taşıdığını göz önünde bulundurmalılar" diye konuştu.

Bernanke, ılımlı halde seyreden toparlanmanın bocalaması halinde de Fed'in harekete geçmeye hazır olduğunu, ancak şu anda öyle bir noktada bulunmadıklarını tekrarladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir