Bernanke'den ticaret fazlası verenlere çağrı

Fed Başkanı Bernanke, Çin gibi büyük dış ticaret fazlası veren ülkelere, para birimlerinin değerini artırmaları çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, yeni bir küresel finansal krizi önlemeye yardımcı olmak amacıyla, Çin gibi büyük dış ticaret fazlası veren ülkelere, para birimlerinin değerini artırmaları çağrısında bulundu.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısında ABD'yi, FED Başkanı Bernanke ve Hazine Bakanı Timothy Geithner temsil edecek. Bernanke, Paris'te bir konferansta yapacağı konuşmanın metninde, Çin gibi büyük dış ticaret fazlası veren ülkelerin, para birimlerinin değerini artırması ve devamlı dış ticaret açığı veren ABD gibi ülkelerin ise bütçe açıklarını azaltması ve daha fazla tasarruf etmesi gerektiğini ifade etti.

Bu adımların ticarette dengeye ve ülkeler arasındaki sermaye akışlarına yardımcı olabileceğini belirten Bernanke, "Bu değişikliklerin hiçbiri kolay ya da hemen olmaz. Bazı ülkelerin para birimlerinin değerinin düşük olmasının sürmesi, küresel harcamaların dengesiz ve sürüdürülemez olmasına katkıda bulundu" dedi.

Gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olan ekonomilere güçlü sermaye akışlarının olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulunan Bernanke, "Sermaye akışları bir kez daha uluslararası makroekonomik ve finansal istikrar için bazı dikkate değer güçlükler ortaya çıkarıyor. Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere güçlü sermaye akışlarının fiyatların yükselmesi şeklinde ortaya çıkan olumsuz etkileri deneyimi var" diye konuştu.

Küresel emtia fiyatlarındaki yükselişin "önemli ölçüde" gelişmekte olan piyasalardaki güçlü talebi yansıttığını, para birimlerini dalgalanmaya bırakan ülkelerin döviz piyasalarına daha agresif müdahale eden ülkelere göre rekabet edebilirliklerini göreli olarak kaybettiğini ifade eden Bernanke, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışlarının hızlı büyüme ve yüksek kar beklentilerinden kaynaklandığını bildirdi.

Küresel finansal krizde ABD ve diğer ülkelerin suçu paylaşması gerektiğini belirten Bernanke, küresel ekonomideki iki farklı hızda toparlanma olduğunu yineledi. Çin gibi gelişmekte olan ülkeler hızlı büyürken, ABD gibi sanayileşmiş ülkelerin büyümesi ise daha yavaş seyrediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir