Beyaz eşya ve mobilya sektörü Kayseri'de buluştu

MÜSİAD "Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Zirvesi" düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından sektördeki firmaları bir araya getirmek ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla "Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Zirvesi" düzenlendi.

Hilton Otel'de gerçekleştirilen programda konuşan MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Burak Pehlivan, Türkiye'nin beyaz eşya sektöründe 25 milyon adet üretim kapasitesi ve 21 adet milyon üretimiyle son 10 yılda Avrupa'nın lider ülkesi konumuna geldiğini söyledi.

Beyaz eşya ihracatında 14 milyona ulaşıldığını belirten Pehlivan, Avrupa ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu ülkelerini de içeren 100'ün üzerinde ülkeye beyaz eşya ihraç edildiğini bildirdi.

Pehlivan, iç pazarda da 1990'lı yıllarda 2 milyon adet beyaz eşya satışı yapılırken 2013 yılında bu rakamın 7 milyon adete ulaştığını dile getirdi.

Beyaz eşya sektörünün mobilya sektörüne kıyasla Türkiye'de daha köklü olduğuna dikkati çeken Pehlivan, şöyle devam etti:

"Mobilya sektöründe markalaşma ve tasarım sorunu var. Gelişmiş ülkeler, mobilya üretim alanından uzaklaşırken tasarım ve markalaşma gibi katma değeri fazla olan alanlara yöneliyorlar. Yerli kaynakların en çok kullanıldığı ve ithal ürünlerin minimum olduğu sektördür. Mobilya sektörü, teknoloji, küreselleşme ve bilgiyle yeni bir dönemin içine girmiştir. Hammadde kaynaklarının azalması, yoğun emek isteyen bir sektör olması, enerji maliyetleri, bir çok gelişmiş ülkenin bu sektörden çekilmesine neden olmuştur."

Kayseri'nin Türkiye'de mobilya ihracatı yapan kentler arasında ilk sırada yer aldığını anlatan Pehlivan, "Sektörün hacminin 7,5 milyar dolar olduğunu, dünyada mobilya üretiminde Çin'in başı çektiğini, Türkiye'nin ise 21'inci sırada bulunduğunu anlattı.

Mesleki eğitim yetersiz

MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise Kayseri'nin mobilya üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer aldığını, sektörün buradaki yükselişinin kanepe, koltuk ve yatak üretimiyle başladığını söyledi.

Günümüzde kentin mobilyada geniş bir ürün yelpazesine ulaştığını ifade eden Çolakbayrakdar, bunun teknolojik gelişmeleri takip eden ve büyük yatırımlar yapan firmalar sayesinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Çolakbayrakdar, mobilya sektörünün de çözüm bekleyen sorunları olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sektörde herhangi bir fizibilite çalışması yapmadan, yüksek kar olduğu düşüncesiyle sektöre giren ancak kısa süre sonra zarar eden çok sayıda firma bulunuyor. Burada ciddi bir zarar kaybının yanında emek kaybı da söz konusu. Ayrıca sektörde fiyat politikası ve kalite seviyesi de aşağılara çekilmektedir. Mesleki eğitimdeki yetersizlik, sektörün istihdam açığını her geçen gün artırmaktadır. Üretim ve tasarım için gerekli bilgiye sahip liseden üniversiteye uzanan bir akademik disiplin mekanizmasıyla sorun çözülebilir."

Konuşmaların ardından sektörün önde gelen isimlerinden Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek, Profilo Türkiye Satış Direktörü Semir Kuseyri, İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan'ın katılımlarıyla "Dayanıklı Tüketim ve Mobilyada Farklılaşma" konulu panel düzenlendi.