Bilanço ile yola çıkmak için 3 aylık döneme bakalım

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başbakan Davutoğlu  10 Aralık 2015 günü “64. Hükümet2016 yılı eylem planı” icraatler ve reformlarını takvime bağlı olarak açıklamıştı. İlk 3 ay içersinde 20 reform ve yerinh getirilecek vaatler sıralanmıştı. Üç aylık süre Eylem Planında 21 Mart tarihine bağlanıyordu. 65. Binali Yıldırım Hükümeti kurulurken, devletin devamlılığı esasıyla 2016 yılının eylem planının sürdürüleceğine inanıyorum. O  nedenle üç aylık ilk sonuç açıklanacak dönem geçtiği için, sonuçlarla ilgili bir bilanço çıkarılabileceğini düşündüm...

Üç ay içersinde 20 reformun gerçekleşmesi öngörülüyordu. Bunlardan bugüne Mayıs sonuna kadar gerçekleşenlerin sayısı dokuz. Sıralayalım:

-Reform izleme grubu oluşturuldu. Lütfü Elvan konu ile ilgili görevlendirildi.

-Kişisel verilerin korunması kanunu çıkarıldı.

-Esnekleşme konusunda “Uzaktan Çalışma modeli” özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurulmasına izin veren ek 6175 sayılı kanunda yer aldı.

-20 Mayıs’ta Özel İstihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurmasına izin verildi.

-Üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmalaerında burslarının kesilmemesini önleyecek düzenleme hayata geçti.

-Ticaretin kolaylaştırılması anlaşması TBMM’de kabul edildi. 

-İstanbul Tahkim Merkezi çalışmaya başladı.

-Makine teçhizat alımlarında Banka Sigorta Muamele vergisi istisnası getirildi.

-Çeyiz hesabı oluşturuldu.

Vaatler konusuna baktığımızda üç aylık dönemin 44 vaatin ise önemli kısmının yerine getirildiğini görüyoruz.

Bu dönemde gerçekleşmesi takvime bağlanmış olan siyasi etik kanunu, siyasetin finansmanında şeffaflığın artırılması,darbe döneminin anti demokratik hükümlerinin tesbit edilerek ayıklanması,Kıdem tazminatı sisteminin çalışma hayatının aktörlerince kabul edilerek yasalaşması gibi 11 konuda çalışmalar yapılmasına karşın, henüz sonç alınamadı.

Bu ilk üç ayın 20 reformundaki aksama iş dünyasının öncelikle beklediği Gelir Vergisi, Vergi Usul Kanununda düzenleme, Tarım reformu, Üretimi geliştirme reformu, Yatırım ortamınrı iyileştirme kararlarının gündeme gelmesi gibi konuları da geciktirici rol oynadı.

Onun için Yeni Hükümetin kurulur kurulmaz 21 Mart tarihine kadar sonuçlanması beklenirken sonuçlanmayan konularla, altı aylık dönemde, 21 Haziran’a kadar hayata geçmesi öngörülen 25 reform konusunun ne durumda olduğunun ele alınmasına, gecikme nedenlerinin topluma açıklanmasına, bir bilançoyla durumun ortaya konulmasına ihtiyaç vardır. Devlet ciddiyeti bunu gerektirir... 

Gecikmelerin nedeni ortaya konularak,  takvimlenen reformların gerçekçi yeni takviminin açıklanması gerekir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar