Biletler bitince firmalar ek sefer koydu

Kurban Bayramı'nı, memleketlerinde ya da tatil yörelerinde geçirmek isteyen İstanbullular, otobüs biletlerini tüketirken, firmalar talebi ek sefer koyarak karşılamaya çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kurban Bayramı'nı memleketlerinde ya da tatil yörelerinde geçirmek isteyen İstanbullular, otobüslerde yer bırakmadı. Talebi karşılamak için ek seferler koyan otobüs firmalarının yetkilileri, uzak mesafelere bilet bulmanın ise neredeyse imkansız olduğunu ifade etti.  

İstanbullular, Kurban Bayramı'nın geçmiş yıllara göre daha kısa olmasına rağmen tatil planı yaptı. İdari izinle 5 güne çıkan tatili değerlendirmek isteyen vatandaşlar, yolculuklarında otobüsü tercih ederek, biletlerini erkenden aldı.  

Türkiye Otobüscüler Federasyonu  (TOFED) Genel  Başkanı Mehmet Erdoğan, Büyük İstanbul Otogarı'nda  yaptığı açıklamada, uzak mesafelere gidecek yolcuların biletlerini alarak seyahate başladığını belirterek, dün ve bugünden itibaren 500 kilometrenin üzerindeki uzun hatlarda doluluk oranının yüksek olduğunu söyledi. 

Erdoğan, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep ve Kilis gibi bölgelere gidiş ve dönüşlerde yoğunluk yaşandığını ifade ederek, "Dünyanın en büyük otogarlarından biri olan Büyük İstanbul Otogarı'ndan günde ortalama 2 bin otobüs çıkışı oluyor. Arife günü bunun 2 bin 800-3 bin civarında olmasını bekliyoruz. Bu da yaklaşık 150 bin kişinin sadece bir günde otobüsle İstanbul'u terk edeceğini gösterir. Tatil kısa olmasına rağmen İstanbullu şehiri terk edecek. Bayramın birinci gününe kadar otobüsler dolu" diye konuştu. 

"Korsan araçlara dikkat" 

Türkiye genelinde 340 şirketin 7 bin 500 otobüsle hizmet verdiğini, her gün 15 bin civarında sefer yapıldığını belirten Erdoğan, sefer sayısının bayram ve arife günlerinde 20 bine kadar çıktığını söyledi. Erdoğan, bu yoğun günlerde 1 milyon kişinin otobüslerde seyahat ettiğini, diğer günlerde ise 500 bin kişinin otobüsü kullandığını dile getirdi. 

Bu bayram 4-5 milyon civarında yolcu taşınacağını ifade eden Erdoğan, vatandaşlardan korsan araçlarla seyahat etmemelerini, biletlerini gidiş ve dönüş almalarını istedi. 

Erdoğan, firmaların gidiş-dönüş biletlerine göre ek kapasite ihtiyacını planladığını belirterek, bu yıl ek seferlerde kullanılmak üzere D-2 belgeli otobüslerin 3-13 Ekim tarihleri arasında sefer yapacağını, yoğunluk nedeniyle yarından itibaren bu otobüsleri ek seferlerde kullanmak için bakanlıkla görüşmelerini sürdürdüklerini kaydetti. Mehmet Erdoğan, bakanlığın gerekli izni vermesi durumunda bin 500 otobüsün daha kapasiteye ekleneceğini belirtti. 

Vatandaşların, güvenli yolculuk, internet ortamı, televizyon izleme, tekli koltuklar gibi konforlar dolayısıyla otobüsle seyahati tercih ettiğini aktaran Erdoğan, hızlı tren, uçak ve özel otomobiller nedeniyle fiyatların belli bir seviyede tutulduğunu kaydetti. 

"Koltuk kalmadı" 

Büyük İstanbul Otogarı'nda, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla bilet satışı hareketliliği yaşanıyor. Biletlerin tükendiğini belirten firma yetkilileri, ek seferler koyacak.  

Otobüs işletmecisi Bertan Söğüt yurt içi ve dışı hatlarda yoğunluk yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: 

"Tren ve uçağa rağmen ara duraklı olmamız ve sefer sıklığı nedeniyle yolcuların birinci tercihi karayolu olmuştur. Tatil nedeniyle otobüslerin doluluk oranları yüzde yüzü buldu. İlave seferlerimizle hitap edeceğimiz yolcu ve koltuk kalmamıştır. İstanbul'dan firma bazında 170-180 seferi bulduk ama herhalde günlük çıkış otogarda 3 bin aracı bulacak. Ek seferlerin tamama yakını doldu. Bu saatten sonra özellikle uzak mesafelere bilet bulmak artık zor."  

Yolcuların belgeli firmalardan biletlerini almalarını, korsan taşımacılığa itibar etmemelerini tavsiye eden Söğüt, İstanbulluların bu bayram tatilinde en çok Karadeniz ve Ege bölgelerini tercih ettiğini kaydetti. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne sefer düzenleyen işletmeci Mehmet Memiş de bayramın ikinci gününe kadar otobüslerinde yer kalmadığını belirterek, tatil dönüşünde de aynı yoğunluğu beklediklerini aktardı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir