Estap’tan veri merkezi kuracaklara Datacenter stratejisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emel Ünal

İSTANBUL - Legrand Grup Şirketlerinden Estap’ın geçtiğimiz günlerde Datacenter kitabının yayınlandığı bilgisini veren Üzeyir Kaluk, kitabı hazırlarken bir veri merkezi kurulması durumunda her adımın dikkatlice düşünülüp, projelendirilmesi gerektiğine dikkat çekmenin ilk hedefleri olduğunu kaydetti.

Estap’ın Datacenter kitabı olan DC-Book by Estap’ın lanse edildiğini söyleyen Datacenter İş Geliştirme ve Ürün Sorumlusu Üzeyir Kaluk, çalışmada veri merkezini kimler talep eder, veri merkezleri neden kurulur,  avantajları ve dezavantajları nelerdir, veri merkezlerindeki önemli unsurlar nelerdir ve veri merkezlerinde neler yapılır gibi soruların cevaplarının yer aldığının dile getirdi.  Bu kadar detaylı bir çalışma olmasının en büyük nedeninin Datacenter kurmanın faydalarının gösterilerek, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmak olduğunu açıklayan Kaluk, ayrıca kitabı hazırlarken bir veri merkezi kurulması durumunda her adımın dikkatlice düşünülüp, projelendirilmesi gerektiğine dikkat çekmenin de ilk hedefleri olduğunu belirtti. Grup içerisinde veya Legrand grup olarak,  akademi programı ve belirli bölgelerde datacenter iş gelişimi ile ilgili toplantılarının olacağını anlatan Kaluk , “Bunun haricinde Aralık ayında gerçekleştirilecek olan Datacenter Dynamics İstanbul 2013 konferansına Altın Sponsor olarak katılacağız. Konferansta iki konuşmacı ile 35 dakikalık bir sunum yapacağız. Konuşmacılardan biri Minkels, Datacenter Stratejik Ürün Dizayn’ından sorumlu kişi. İnanılmaz bir bilgiye sahip. Kabinetlerdeki hava yönlendirme çözümlerinin, enerji verimliği üzerine etkisi konusunda oldukça doyurucu bilgileri bizimle paylaşacaktır. Akabinde ise Estap kabinetlerinin bu çözüm içerisinde ne kadar başarılı olduğunu gösteren bir sunumum olacak” şeklinde konuştu. Estap’ın kendi bilgi ve tecrübesini, Legrand grup içerisinde datacenter uzmanlarının deneyimi ile birleştirerek pazarda önemli bir güç olmak için şimdiden çalışmalara başladığını söyleyen Kaluk, teknolojinin gelişmesi ile birçok kurum ve kuruluşun, veri merkezlerine yönelmiş durumda olduğunu belirtti. Kaluk, özellikle veri merkezlerinin paydaşlar için ortak faydaya sahip olmasının yatırımların artacağına işaret ettiğini aktardı.

‘Veri merkezlerindeki sonraki adım,  doğal enerji tüketimi sağlamaktır’

Teknolojinin hızlı gelişiminin, veri için daha profesyonel cihazlara talebi artırdığına değinen Üzeyir Kaluk, “Bu da daha profesyonel veri odaları ihtiyacını doğurmaktadır. Bildiğiniz gibi herşey internet üzerinden sağlanmakta ve neredeyse her bilgi sanal olarak saklanmakta. Düşünsenize bankanızın elektriğinin 5 dakikalığına kesildiğini veya internetiniz gittiği zaman şirketinizi düşünün. Bu problemleri önlemenin en önemli yolu gelişmiş veri merkezleridir. Veri merkezlerindeki sonraki adımlar ise daha çevreci ve doğal enerji tüketimi sağlamaktır” açıklamasında bulundu. Kurulumdan sonra en önemli noktanın veri merkezinin sürekli aktif kalmasını sağlamak için gerekli önlemleri almak olduğunun altını çizen Kaluk,  konuşmasını şöyle tamamladı: Aslında ve tabii birinci sırada enerji geliyor. Bu yüzden kurulum esnasında enerjinin devamlılığı ve UPS’ler (kesintisiz güç kaynakları) ile ilgili çok doğru bir çalışma gerçekleştirmek gerekir. Bildiğiniz gibi Grup şirketlerimizden Inform’un da bu konuda çok ciddi çalışmaları var. Sonrasında bizce, işletme sırasında en önemli nokta olan bu enerjinin doğru yönetimi. Enerji harcama dağılımında soğutma sistemleri de yüksek oranlarda yer alır. Onun için bütün sistemin, bu bağlamda soğutmanın optimum şekilde yönetilebilmesi açısından da ele alınması gerekir. Kabinlerin de bu konuya çok büyük katkıları olur.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir