Foursquare'e Türk rakip

Son aylarda oldukça yaygınlaşan lokasyon bazlı sosyal ağlara sözlükçüler de dahil oldu. İTÜ Sözlük, yazarları tarafından oluşturulan 6 milyonun üzerinde tanımı mekanlarla entegre ettiği Atlas uygulaması ile Foursquare gibi uygulamalara rakip oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yener KARADENİZ

İSTANBUL - Son yıllarda oldukça faal olan sözlük platformları içeriklerini zenginleştiriyor. Her ay 5 milyonun üzerinde ziyaretçisi olan İTÜ Sözlük de bunlardan biri. 60 binin üzerinde yazar tarafından oluşturulan girdiler İTÜ Sözlük'ün hayata geçirdiği 'Atlas' isimli proje ile Foursquare gibi sosyal ağlara rakip oldu. Atlas, sözlük yazarlarının 2004'ten beri sözlüğe aktardıkları bilgiler ve koordinatlar birleştirerek, mekanlar hakkında ayrıntılı bilgilerin, hikayelerin tarihin olduğu bir platforma dönüşüyor. İTÜ Sözlük projelerinin yaratıcısı ve The Hive Cluster İcra Kurulu Başkanı Emre Dirağ, Atlas'ı kısaca, "Dünya üzerindeki mekan ve olaylara ilişkin bilgileri haritadaki koordinatları ile buluşturan ve içerik kapsamı bakımından türünün en gelişmişi konumunda olan lokasyon bazlı bir servis" olarak tanımlıyor. Atlas'ın yalnızca mekanlar değil, dünya üzerinde gerçekleşen her tür olayın lokasyonları ile arşivlendiği bir yapı olduğuna dikkat çeken Dirağ, "Geliştirme süreci açısından ekibimizde hem Türk hem de İspanyol takım arkadaşlarımız olduğu için ortak bir çalışma olarak bakabiliriz. Zira hem Barselona hem de İstanbul ofisimiz aktif olarak çalıştı projede. Ancak hayata geçtiği, yani doğduğu topraklar Türkiye. Bundan ötürü Atlas için rahatlıkla bir Türk projesidir diyebiliriz."

Atlas ile mekanın tarihine de ulaşılabilir

Uygulamanın sosyal ağlar arasında bir benzerinin olmadığını vurgulayan Emre Dirağ, alışveriş - kent hayatı üzerine yoğunlaşan Foursquare ve Lonely Planet ile bazı yönlerinin benzediğini ifade etti.
Atlas'ın, şu an için içeriği koordinatlarla buluşturması bakımından Foursquare ve içeriğin niteliği bakımından Lonely Planet'ı andırdığını dile getiren İTÜ Sözlük Yaratıcısı Dirağ, uygulamanın söz konusu ağlardan farkını ise şöyle anlatıyor: "Temel farkı Atlas'ın içinde olayların da olması. Atlas'ın sistemi basitçe cafe tavsiyesi yapan bir sistemden çok daha ötede. Atlas bize çevredeki konserleri, spor etkinliklerini, kazaları ve hatta tarihe geçen olayları gösterebilme kabiliyetine sahip. Truva Antik kentinde dolaşırken Truva savaşı ile ilgili bilgilere ulaşmak Atlası çalıştırdıktan sonra 2 saniye içinde mümkün."
Şu an için Atlas Türkiye sınırları içinde çok daha güçlü. Ancak Antartika'da buz tabakasının iki mil altında yer alan Vostok Gölü'nün bile Atlas'ta işaretlenmiş olduğuna dikkat çeken Dirağ, yurtdışında ise içeriğin en çok yoğunlaştığı noktaların ise şu an için New York ve Londra olduğunu söyledi.
Uygulamanın diğer sözlükleri de etkileyeceğini belirten Dirağ, "Atlas'ı bir sene içerisinde birden fazla veri sağlayıcısını entegre edebilir seviyeye getirmeyi hedefliyoruz. Belki bazı sözlükler de bu yapı içine dahil olabilir" diye konuştu.

'Barselona mobil teknolojinin merkezi'

İTÜ Sözlüğün İstanbul Teknik Üniversitesi ile ticari ya da başka türlü bir bağı bulunmuyor. Ekibin İTÜ'de okuduğu bir dönemde başlayan bir proje olduğu için adını okuldan alan İTÜ Sözlük, ekibin İspanya'da kurduğu The Hive Cluster'e ait. İTÜ Sözlük Atlas ise İstanbul'daki Kovan Yazılım'a ait.  Emre Dirağ, Barselona'da şirket kurma sebeplerini şöyle açıklıyor: "İTÜ Sözlük, şirketimiz olan The Hive Cluster'ın ürünlerinden birisi. İspanya'dan ziyade "Neden Barselona" diyecek olursak, öncelikle kalifiye tasarımcı açısından zengin bir kent. Barselona, mobil teknolojiler konusunda yine bir merkez olarak gösterilebilir ki Atlas'ın ileri dönemde bağımsız bir projeye dönüşmesi söz konusu. Ayrıca İspanyolca konuşan 200 milyon internet kullanıcısına açılan bir kapı olarak da nitelemek doğru olur."
Ayda 5 milyon kişi İTÜ Sözlük'te Yeni dönemde sözlükler oldukça popüler. İTÜ'nün kurucusu Emre Dirağ'ın verdiği bilgilere göre İTÜ Sözlük' de 60 binin üzerinde yazar tarafından üretilmiş 1 milyonun üzerinde başlık ve 6 milyonun üzerinde tanım mevcut. Her ay yalnızca web üzerinden 4,5 milyon, mobil üzerinden ise 700 binin üzerinde internet kullanıcısına erişiliyor. Bu toplamda 5 milyonun üzerinde bir rakama tekabül ediyor. İtü Sözlük'te iOS ve Android uygulamalarını da toplamda 150 binin üzerinde indirildi. Atlas şu an yalnızca web ve mobil-web üzerinde çalışıyor.
iOS ve Android uygulamaları Atlas ile entegre edildikten sonra rakamın 500 bin seviyesine çıkarması bekleniyor.