Trafikte 'e-ticaret kolileri' yoğunluğu yaşanıyor

2012 yılında 30 milyar TL'yi aşan e-ticaret kapsamında günde 300 bin teslimat yapılıyor. İnternetten alınan ürünlerin teslimatı için Türkiye genelinde 1 günde 182 bin kilometre yol kat ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Sedat ALP

İZMİR - Alışveriş sitelerinin kapıda ödeme yöntemi e-ticaret gönderilerinin  lojistiğinde gecikmelere ve kent içi trafikte sıkışıklığa yol açıyor. Aynı üründen 3-4 adet ısmarlayan tüketiciler, kapıda deneme sonrası satın alıyor. Diğer ürünleri geri gönderen tüketiciler kentte trafik keşmekeşine katkıda bulunuyor. Türkiye'deki e-ticaret ürünlerinin yüzde 85'inin çıkış kaynağının İstanbul. Bu ürünlerin yüzde 25'i de
İstanbul'da tüketiliyor. e-ticaret gönderilerinin İstanbul başta olmak üzere büyük
şehirlerde özellikle kentsel lojistik anlamında önemli sıkıntılar ortaya çıkarabildiğine dikkat çeken uzmanlar, önlem alınmazsa artacak e-ticaret lojistiğinin
yaratacağı trafik probleminin büyüyeceğine işaret ediyor.

Geçen yıl dünyada geleneksel perakende sektörü yerinde sayarken e-perakende yüzde 12 büyüdü. Küresel e-ticaret hacmi 2012'de 820.5 milyar dolar oldu. 2013 hedefi 983 milyar dolar. İnternet üzerinden yapılan alışverişi içeren e-ticaret toplam perakende içindeki payı ABD'de yüzde 10, Avrupa'da yüzde 4 ve Türkiye'de ise yüzde 1. İnternet kullanıcılarının ABD'de yüzde 70'i, Avrupa'da yüzde 45'i, Türkiye'de ise yüzde 20'si internetten alışveriş yapıyor.

Günde 300 bin teslimat

Türkiye toplumunun yüzde 21.8'i, her 5 internet kullanıcısından biri on-line alışveriş
yapıyor. Genç nüfusta oran yüzde 90'ları aşıyor. E-ticarette günde 300 bin teslimat, bir günde 3 milyon kg/desilik kargo taşınıyor. e- ticaret konusu kolilerin teslimatı için bir günde Türkiye genelinde 182 bin kilometre yol yapılıyor. e-ticaret sektörü 2012 yılını toplamda 30.6 milyar TL'lik hacimle kapatarak 2011 yılına göre yüzde 35.3'lük büyüme sağladı. e-ticaret hacminin 2013 sonunda 50 milyar TL olabileceği tahmin ediliyor. Trafiğin yüzde 10'u, gelirin yüzde 2'si mobil olan Türkiye'de online alışverişlerin yüzde 20'si akıllı telefonlar üzerinden yapılıyor. Ülkede akıllı telefon kullanım oranı yüzde 14 ile Japonya'yı geride bırakıyor.

Yüzde 26 ile en büyük pay İstanbul'un

Kargolanan ürün itibariyle e-ticarette gönderi dağılımının yüzde 26'sı İstanbul'dan. İstanbul hariç Marmara'nın payı yüzde 7 iken Ege Bölgesi'nin payı yüzde 15, İç Anadolu'nun yüzde 15, Akdeniz'in yüzde 13, Karadeniz'in yüzde 12, Güneydoğu Anadolu'nun yüzde 8 ve Doğu Anadolu'nun yüzde 4. e-ticaret kargolarında, teslimat yoğun olarak ev adreslerine yapılıyor. Alıcı sabah erken ya da akşam saatlerinde teslimat istiyor. Alışveriş sitelerinin kapıda ödeme yöntemi e-ticaret gönderilerinin lojistiğinde gecikmelere ve kent içi trafikte sıkışıklığa yol açıyor. Aynı üründen 3-4 adet ısmarlayan tüketiciler, kapıda deneme sonrası satın alıyor. Diğer ürünleri geri gönderen tüketiciler kentte trafik keşmekeşine ortak oluyor.

e-ticaretin yüzde 85'i İstanbul çıkışlı

"Türkiye'deki e-ticaret ürünlerinin çıkış kaynağı yüzde 85 oranında İstanbul diyen
Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Okan Tuna,'Bu ürünlerin de yüzde 25'i İstanbul'da tüketiliyor. Bu durum, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde özellikle kentsel lojistik anlamında önemli sıkıntılar ortaya çıkarabiliyor. Yine, Türkiye'de eticaret pazarında yüzde 17 gibi bir iade oranı olduğu düşünüldüğünde tersine lojistik faaliyetleri lojistik anlamda ciddi sıkıntılara yol açabiliyor' dedi. Genel olarak kadın müşteriler olmak üzere, internetten ürün alanların, aynı üründen
farklı ölçülerde 3-4 adet satın alarak, kapıda deneme yöntemini uyguladığını, uymayan ürünü geri gönderdiğini belirten Tuna, "Bu trafik sıkışıklığı, karbondioksit salınımı gibi problemleri ortaya çıkarıyor. Türkiye'de e-ticaret pazarının büyüyeceği ve özellikle bunun lojistiğinin artacağı göz önüne alınırsa bu problem daha da büyüyecektir' diye konuştu.