Turkcell dijital şehirler dönüşümüne öncülük edecek

Bir şehrin akıllı şehre dönüşmesi, aynı zamanda ekonomik katkı anlamına geliyor. Bundan beş yıl önce dünya ile aynı anda fiber altyapısını Türkiye'ye döşeme kararı alan Turkcell'in hedefi, dijital şehirler dönüşümüne öncülük etmek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Didem ERYAR ÜNLÜ

AMSTERDAM - Dünya genelinde şehirleşmenin artması ve yaşanan dijital dönüşümle, Akıllı Şehir kavramı da hızla yükselmeye başladı.
Genişbant altyapısı, elektrik, su ve ısınma altyapılarından sonra dördüncü temel altyapı olarak konumlanıyor. Bir şehrin akıllı şehre dönüşmesi, aynı zamanda ekonomik katkı anlamına geliyor.
Bundan beş yıl önce dünya ile aynı anda fiber altyapısını Türkiye'ye döşeme kararı alan Turkcell'in hedefi dijital şehirler dönüşümüne öncülük etmek.

İklim Stratejisti Boyl Cohen'in Akıllı Şehirler tanımı şöyle:
"Akıllı Şehirler, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak, kaynaklarını en verimli şekilde kullanan; bunu sonucunda da maliyet ve enerji tasarrufu sağlayan, hizmet kalitesini ve yaşam şartlarını yükselten, çevreye verdiği zararı azaltan, inovasyon ve düşük karbon ekonomisini destekleyen şehirlerdir."

Bu süreçte gerekli fiber optik yatırımı yapmayan ülkelerin, dünyanın dijital dönüşümüne ayak uyduramayacakları izleniyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri ekonomik gelişmenin vazgeçilmezi, milyonlarca yeni iş ve rekabet anlamına geliyor. Akıllı enerji, akıllı araç, akıllı ulaşım, akıllı endüstri, akıllı tarım ve akıllı sağlık çözümleri hizmetlerinin temelinde mobil şebeke ve fiber altyapı yatıyor.
Akıllı Şehirler hedefi Turkcell Superonline'ın da gelecek vizyonunda öncelik oluşturuyor.
Avrupa'nın en akıllı üçüncü şehri olan Amsterdam'da düzenlenen Akıllı Şehirler Konferansı'na katılan Turkcell, 'dijital şehirler' dönüşümüne öncülük etmek hedefiyle, bundan beş yıl önce dünya ile aynı anda fiber altyapısını Türkiye'ye döşeme kararı aldı.

'İnternet hızında Avrupa ile boy ölçüşüyoruz'

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, fiber optik altyapısının, neredeyse sonsuz ve sınırsız bir veri taşıma olanağı sunduğunu söylüyor.
Erkan şu bilgileri veriyor: "2008 yılından bu yana 1,8 milyar TL yatırım yaptık. 75 şehre değen 32 bin kilometrelik son teknoloji bir omurga inşa ettik ve 12 şehirde 1 milyon 400 bin haneye dünya standartlarında fiber internet hizmeti verebilir hale geldik. Türkiye'de fiber yatırımına başladığımız zaman, sadece DSL teknolojileri ile 8 Mbps hızlarda internet servisi verilebiliyordu. Mayıs 2011'de fiber internet hızımızı ilk kez 10 Mbps'den 20 Mbps'e çıkardık. Bu yıl minimum hızımızı 25 Mbps'e yükselttik. Yine aynı yıl dünyada sadece 5 ülkenin sunabildiği 1000 Mbps internet hızını Türkiye'de ilk kez evlere kadar getirdik. Bu, dünyada hala pek çok gelişmiş ülkenin hayal bile edemediği bir teknoloji. Türkiye'nin ortalama internet hızı olan 2,8 Mbps ile 1GB büyüklüğündeki video 48 dakikada indirilirken, Turkcell Superonline'ın ışık hızında fiber interneti ile minumum  8 saniye,  maksimum 7 dakikada  aynı video indirilebiliyor. Dolayısıyla Turkcell Superonline olarak, internet hızımızla Avrupa ile boy ölçüşür haldeyiz."

Genişbant, dördüncü temel altyapı

Genişbant altyapısının elektrik, su ve ısınma altyapılarından sonra dördüncü temel altyapı olarak konumlandığına dikkat çeken Erkan'ın yorumları şöyle: "Şimdiye kadar Türkiye genelinde 12 ilimizi 'fiber şehirler' ligine soktuk. Türkiye genelinde fiber şehirler dönüşümü için belediyelerimize önemli oranda destek veriyoruz ve bu dönüşüm için ihtiyaç duydukları fiber altyapıyı sunuyoruz. Bu fiber altyapı üzerinde belediyelerimiz vatandaşlarımıza çok daha kaliteli ve verimli hizmetler sunmaya başladılar."
Turkcell Superonline fiber altyapısıyla verilen belediye ve kamu hizmetleri arasında farklı illerde afet koordinasyonu, belediye hizmet binalarının iletişimi, kent güvenlik yönetim sistemi, akıllı trafik sistemi, raylı sistem birimleri haberleşmesi için fiber altyapı sistemleri, e-belediyecilik gibi farklı uygulamalar mevcut.

Akıllı dönüşüm 1 milyar TL katkı sağladı

[PAGE]

 

Akıllı dönüşüm 1 milyar TL katkı sağladı

Turkcell Superonline'ın fiber altyapısı, Turkcell için de mobil internette büyük önem taşıyor. Turkcell grubunun fiber ve 3G altyapısı ile sağladığı Turkcell Makineler arası İletişim (M2M) hizmetleri de aslında akıllı şehir konseptinin bir parçası.
Bu konseptin temelinde; akıllı evlere entegre belediye hizmetleri, sürekli online esnaf topluluğu, otomatik sayaç okuma, online şehir güvenlik sistemleri, bilgilendirme kioskları, video gözlem, dijital tabelalar, coğrafi bilgi sistemine entegre adresleme, anlık pozisyona göre hizmet önerme, akıllı toplu taşıma sistemi entegrasyonu gibi uygulamalar bulunuyor.
Bu arada Turkcell M2M Teknolojisi sayesinde 2012'de ülke ekonomisine 1 milyar TL'den fazla katkı sağlamayı başardı. Bu da bir şehrin akıllı şehre dönüşmesinin, ülke ekonomisine önemli oranda katkı anlamına geldiğini gösteriyor.

Akıllı Amsterdam'ın "3C"si

Amsterdam, Kopenhag ve Stokholm'den sonra Avrupa'nın en akıllı üçüncü şehri. Amsterdam Smart City Strateji Danışmanı Frans Anton Vermast, akıllı şehir kavramının Amsterdam'da "3 C" (Collaboration/connection-connectivity/coffee) anlamına geldiğini ifade ediyor; yani işbirliği; erişim; kahve.
İşbirliği; kamu, özel sektör ve üniversitelerin bir arada projeler yürütmeleri anlamına geliyor. İnternet bağlantısı sayesinde, vatandaşlar ihtiyaç duydukları her konuda hizmet alabiliyorlar. Ve iyi bir kahve insanları bir araya getiriyor. Amsterdam Smart City projesindeki bazı örnekler şöyle:
- Open Data Projesi: Proje şehrin data erişilebilirliğini geliştirmeyi hedefliyor. Otoparklarla ilgili tarifeler, parka uygun yerler, taksi bekleme noktaları, bisiklet güzergahları, ana yollardaki trafiğin sıkışık olduğu noktalar halka açık şekilde online paylaşılıyor.
- Health Lab Projesi: 2,5 yıllık bir proje olan Health Lab, inovatif bakım teknolojileriyle ilgili ortam oluşturmayı amaçlıyor. Healthlab care profesyonelleri, bilim adamları ve girişimcilerin çalıştığı projede son kullanıcıya sunulabilecek çözümler araştırılıyor.
- Climate Street: Amsterdam'in en yoğun alışveriş sokağı olan Utrechtsestraat'ta hayata geçirilen projede CO2 miktarını indirme ve çevreyi koruma amacıyla sürdürülebilir çözümler üretiliyor. Sokak lambalarında enerji tasarrufu, güneş enerjisiyle çalışan çöp konteynırları bu çözümlerden bazıları.