Bir bakışta KDV Tebliği:123 tebliğ tek tebliğde

Recep BIYIK
Recep BIYIK VERGİ PORTALI recep.biyik@tr.pwc.com

26 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ile yürürlükte bulunan 123 tebliğ tek tebliğde toplanmıştır.

Tek tebliğ ile mevzuatın basitleştirilmesi, ifadelerin güncellenmesi, örneklerle anlaşılabilir ayrıntılı açıklamaların yapılması hem mükellefler hem de meslek mensupları açısından önemlidir.

Sirküler, iç genelgeler yürürlükte

Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte daha önce yayımlanan bütün KDV genel tebliğleri yürürlükten kalkmıştır. Ancak bugüne kadar yayımlanan KDV sirkülerleri ve iç genelgelerden tebliğde yapılan düzenleme ve açıklamalara aykırı olmayanlar yürürlüktedir.

Tebliğde yapılan düzenlemelere aykırı olmayan özelgeler de geçerliliğini korumaktadır.

Hızlandırılmış İade Sistemi (HİS) şimdi daha hızlı

Tebliğde yapılan düzenlemeyle, HİS’in kapsamı genişletilmiştir. Bu düzenleme sonrasında daha çok mükellef bu sistem kapsamında daha hızlı vergi iadesi alabilecektir. Kapsamının belirlenmesinde esas alınan dört kriter değiştirilmemiş (aktif toplam, maddi duran varlık toplamı, özsermaye tutarı ve net satış tutarı), ancak bu dört kriterden üçünü sağlayanların kapsama girmesi olanaklı hale getirilmiştir. Kapsama girebilmek için daha önce çalışan sayısının 350’den fazla olması koşulu aranırken, bu sayı 250’ye indirilmiştir. Tebliğde yapılan düzenlemeye göre, HİS sertifikasına tabi olanların iade talepleri, tutarı ne olursa olsun, teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu olmaksızın, 5 işgününde sonuçlandırılacaktır.

İndirimli orana tabi teslimlerden kaynaklanan iadelerde değişiklik yok

İndirimli orana tabi teslim ve hizmetlerden kaynaklanan KDV iadeleriyle ilgili olarak bir değişiklik yapılmamıştır. Tespit edebildiğimiz tek değişiklik, incelemesiz ve teminatsız iade sınırının 4 bin liradan 5 bin liraya çıkartılmasından ibarettir.

KOD listelerinden çıkış kuraları

KDV iadesinde özel esaslara tabi olan mükelleflerden oluşan liste KOD listesi olarak bilinmektedir. Listeye girmenin kuralları esas olarak bellidir.

Listeden çıkışın kuralları yeni Tebliğe kadar belirlenmemiş, bu listeden çıkış ise fiilen bu güne kadar olanaklı olmamıştır. Yeni Tebliğde yapılan düzenlemeyle listeden çıkış kuralları belirlenip ilan edilmiştir. Bu kurallar çerçevesinde 150 binden fazla mükellefin listeden çıkarılması beklemektedir.
Tebliğe göre, yürürlüğe girdiği 1 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla KOD’da bulunan mükelleflerin durumları, müracaatlarına gerek olmadan bağlı bulundukları vergi dairesi tarafından Tebliğin ilgili bölümlerindeki genel esaslara dönüş hükümleri çerçevesinde değerlendirilecek ve şartları taşıdığı belirlenen mükelleflerin genel esaslara dönüşü sağlanacaktır.

Bu çerçevede, öncelikle özel esaslar kapsamına alınmayı gerektiren fiiller için Tebliğde belirlenmiş olan genel esaslara dönüş için gerekli sürelerin geçip geçmediğine bakılacak, söz konusu süreleri geçirenler, diğer genel esaslara dönüş şartları aranmaksızın genel esaslara döndürülecektir.
Belki de Tebliğin en önemli kısmı bu düzenlemelerden oluşmakta olup konu bu makalenin boyutlarını aşmaktadır.

Tecil-Terkin uygulamasında kapsam genişliyor

Tebliğde yapılan düzenlemeyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olanların, ürettikleri malları ihracatçılara satışında tecil-terkin kapsamında işlem yapılmasına olanak sağlanmaktadır. 

İndirimli teminat uygulaması kapsamı genişliyor

Daha önce, sadece belirlenen şartları haiz olan dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerinin ihracattan doğan KDV iadeleri indirimli oranda (%4 ve %8) teminatla yapılırken, yapılan düzenlemeyle, ihracatçıların yanı sıra diğer iade hakkı doğuran işlem yapan mükelleflerin de indirimli teminattan yararlanmaları sağlanmıştır. Tebliğde belirlenen genel ve özel şartları sağlayan mükelleflerden DTSŞ ve SDTŞ’ler %4, diğerleri %8 oranında teminat vererek KDV iadelerini alabileceklerdir.

İncelemesiz ve teminatsız iadede limitler artıyor

Tebliğde yukarıda özetlenen konular dışında çok sayıda düzenleme yapılmıştır.
Bu düzenlemelerin başında, KDV iadelerinde uygulanan usul ve esasların topluca yeniden düzenlenmesi ve incelemesiz ve teminatsız iade yapılması ile ilgili limitlerin artırılması gelmektedir.

Yürürlük

Tebliğ 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

KDV İade takip sistemi yolda

Maliye Bakanı tarafından tebliğin anons edildiği basın toplantısında yapılan açıklamadan, 
KDV iadelerinin daha hızlı ve şeffaf yürütülmesi için KDV İade Takip Sistemi kurulmakta olduğu,
Sistemin ilk uygulaması İstanbul’da yapıldığı ve sistemin bütün bölgelere yaygınlaştırılmasının planlandığı,

Sistem sayesinde iade bekleyenlerin, işlemin hangi aşamada ve hangi görevlinin masasında olduğunu ve ne zaman sonuçlanacağını elektronik ortamda görebilecekleri,
anlaşılmaktadır.
Uygulama Önemli

KDV genel tebliğlerinin tek tebliğde toplanarak, sistemin belli bir bütünlük içerisinde düzenlenmesi önemlidir.

Başta KOD’dan çıkış kuralları ve Hızlandırılmış İade Sisteminin kapsamının genişletilmesi olmak üzere, tebliğde yapılan düzenlemelerden çoğu da hayatı kolaylaştıracak düzenlemelerdir. 
Ancak başlığı “Uygulama Tebliği” olan tebliğin başarısı, iyi uygulanmasına bağlıdır.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar