Bir döneme dair kadirbilirlik...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Önceki gün yayımlanan “Doğrusuyla yanlışıyla KOSGEB” yazım, Gaziantep Ticaret Odası eski genel sekreteri A. Aydın Büyükmurat’ı eski günlere götürmüş. 

Şehirlerinde KÜSGEM kurulurken gelen UNİDO uzmanlarının çalışmaları hakkında bilgi verip, konunun sanayi bakanlığındaki mimarı ve fikrin babası Ayhan Karlıdağ’ı anarak kadirbilirlik göstermiş. Eksikliği kalan bir konunun da altını çizmiş. 
Büyükmurat’ın bizi 1970’lerde Gaziantep KÜSGEM kuruluşuna götüren, düne dair bilgi veren e-postasını birlikte okuyalım: 
“Yazınız beni 70’li yılların başlarına götürdü. O zaman UNİDO uzmanları Hintli, İngiliz, Hollandalı ve benzeri ülke uzmanları, Gaziantep’te kiralık işhanı katında çalışıyorlardı. 

Mağazalarda, elverişsiz dükkanlarda akıl almaz makineler üreten küçük işletmelerle görüşüyorlardı. Her şeyden evvel proje üretiyorlardı. 

Eğitimler veriyorlardı. Kısacası Gaziantep’teki küçük işletmelere, ‘Sizin yeriniz burası değil. Sizler büyük olmalısınız” diyerek, bugünkü Gaziantep sanayiinin temellerini atıyorlardı... 

En önemli projeler olarak, Beraber Eğitim, Ortak Laboratuvar, Ortak Atölye, Ortak Pazarlamayı öneriyorlardı. 

Eğitimlerinde birbirlerini rakip gören insanları, beraber eğitime alarak, birlik ve beraberlik duyguları, dostluklar yaratılmaya çalışılıyordu. 

Küçük işletmeler için pahalı olan, arada sırada kullanılan, alınması halinde verimli olmayan tezgahları, teçhizatları, ortak laboratuvar ve ortak atölyeler kurup, tüm küçük sanayicilerin istifadelerine, kullanımlarına sunmuşlardı. 

Bu çalışmaların mimarı, fikir babası da Sanayi Bakanlığı’ndan Ayhan Karlıdağ’dı. 

Bence en önemli proje olduğuna inandığım 'Ortak Pazarlama'yı maalesef sonraki gelen kadrolar yapmadılar. Çalışanların zihniyeti inanılmaz değişikliğe uğradı. Fayda üretemez hale dönüştü. Halbuki Ortak Pazarlama kurulabilseydi, bugün Gaziantep’te silah sanayii ve parçaları, hassas alet ve edevat, ağır makine sanayii kurulmuş olurdu. 

Bir kişi ne olur demeyelim. Bir kişi bozulmuş orduyu, Nene Hatun gibi zafere götürür. Bir kişi tüm emperyalist güçlerin saldırdığı, silahlarının bile toplatıldığı bir milleti diriltir, zafere götürür.” 

Bazen dünü hatırlamanın büyük önem taşıdığına inandığım için Büyükmurat’ın e-postasını sizinle paylaşmak istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar