Bir kuşak bir yol projesi, İpekyolu ve Türkiye

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping 21 trilyon dolarlık ekonomileri kapsayan önemli bir projeye can suyu verdi. Başkanın startı üzerine özellikle Çin’de doğup diğer ülkelerde yaşayan Çinlilerin oluşturduğu federasyon çalışmalarına hız vermiş bulunuyor. Heyetler halinde çeşitli ülkeleri ziyaret ediyorlar. Bu ziyaret heyetlerine özellikle Başkan Lin Jun eşlik ediyor. Son olarak geçen hafta İstanbul’da Türk-Çin Yatırım Formu düzenlendi. Türkiye sponsorları ise Türk Çin İpekyolu Derneği (TÜÇİDER) ve DEİK oldu. İşadamlarının geniş katımı ile form gerçekleşti.

Federasyon Başkanı Lin Jun konuşmasında şunları söyledi; “..Çin yeni bir döneme girdi. Ekonomik reformlar yapılıyor. Hukuk ve yönetim alanında genişlemeler oluyor. Yeni modelde kaliteli üretim ön plana çıkıyor. 500 milyar dolar dışarıya yatırım yapılıyor. Bu anlamda yatırım bankalarının kurulması önem taşıyor. Kara İpek Yolu'nu ve Deniz İpek Yolu'nu canlandıracağız. İpek Yolu söz konusu olduğunda Türkiye’nin büyük önemi ortaya çıkıyor. İşadamlarımızın büyük işbirliklerine gitmesi gerekiyor. Bu forma 30 Çinli işadamı katılıyor. Kazan kazan formülü ile hepimiz kazanacağız. Yeni İpek Yolu Çin’den Türkiye’ye arasındaki bütün ülkeleri pozitif etkileyecektir. Bu proje 65 ülkeyi kapsıyor ve 21 trilyon dolarlık bir ekonomiyi hedefliyor.”

DEİK üyesi ve Türk Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay da konuşmasında; İki ülke ilişkilerini özetleyerek Türklerin kağıt ve barutu Çinlilerin de tekerleği icat etmiş olmalarının medeniyetleri birleştirdiğini, İpek Yolu Projesi'nin iki ülke açısından hayati öneme sahip olduğunu, Çin’in ürettiği mallarla dünya ekonomik düzeninin gelişen ekonomiler yararına döndüğünü, Çin Devlet Başkanı'nın bu projeye büyük önem veriyor olmasının büyük fırsatlar sunduğunu, belirti.

Çin Heyet Başkanı'nın sıcak mesajlar dolu konuşmasının ardından TÜÇİDER Başkanı Prof. Zeyneş İsmail de konuşmasında; iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel etkileşimlerin altını çizerek, iki ülke arasında 1971 yılında kurulan ve süreç içinde en üst düzeyde ziyaretlerle ve anlaşmalarla geliştirilen diplomatik ilişkilerin önemini anlattı. Derneğin isminden de anlaşılacağı üzere bu projenin hayata geçmesi için yıllardır dernek olarak faaliyetler yürütüldüğünü ve Çin resmi makamları ile birçok anlaşmaların dernek olarak imzalandığını belirterek, projenin başarısı için önerilerini; Çin Federasyonu ile derneğin yatırım platformu oluşturulması, Çinli yatırımcılara dernekteki uzmanlar vasıtasıyla mevzuat ve diğer konularda bilgi desteğinde bulunması, Türk ticaret ve yatımcılarına aynı şekilde destek olunması, Bu destekler için hükümetlerden teşvik ve motivasyon alınması..” şeklinde sıralamıştır.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Mr. Zhu Guangyao ise konuşmasında, Türkiye’nin ekonomik ve ticari durumunu, sektörler bazındaki verileri, modern ve antik yüzünü, coğrafi ve kültürel özelliklerini, turizm potansiyelini, Çin ile ticaretini, iki ülke arasında gelişim sağlanabilecek konuları, Çin’in Türkiye’de yaptığı yatırımları, Hızlı Tren Projesini, Adana’da yapılacak yatırımları ayrıntılar vererek konusuna çok hakim bir şekilde anlattı. Diğer konuşmacılardan sonra şirketler arasında diyaloglar geliştirildi ve anlaşmaya varılan pazı projelerin imza törenleri gerçekleştirildi. Anlaşıldığı kadarıyla yakın zamanda İpek Yolu Projesi hareketlenecek gibi.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar