Bireysel Emeklilik Sistemi'nin gelişmesi birikimlerin verimine bağl

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bireysel Emeklilik Sistemi, gelecekleri için birikim yapmak isteyenlerin, düzenli birikim yapmalarına imkan tanıyor. 

Ancak bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi çalışanlara emeklilikte ölünceye kadar aylık bağlayan  bir sistem değil. 

Birikimleri desteklemek için, sisteme girerek düzenli ve uzun süre birikim yapanlara devlet belli miktarlarda ödeme yapıyor.

Şimdilerde bireysel birikimleri değerlendiren 19 şirket var. Bunlar risk üstlenen sigorta şirketlerinden farklı hayat ve hayat dışı sigorta işlemleri yapan şirketlerle benzerlikleri yok.  Bunlar, bireysel sigorta şirketi olarak adlandırılıyor.

Yaş şartı yok. Her yaşta sisteme katılarak birikim yapmaya başlanabiliyor. Şirketler bu birikimleri değişik yatırım fonlarında değerlendiriyorlar. Bu hizmetlerine karşılık katılımcılardan katılım ücreti ve her yıl belli bir komisyon alıyorlar.

Birikimini banka mevduat hesabına yatıranın ana parası eksilmiyor. Vadeye göre ne kadar faiz alacağı belli. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılım paylarının değerlendirilmesi boyunca yatırım fonlarının zarar etmesi halinde, katılımcı sadece getiri kaybetmekle kalmıyor. Ana parası da azalabiliyor.

2015 yılında Emeklilik Yatırım Fonları genelde yüzde 3.5 oranında zarar gösterdi. Bu nedenle, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki şirketleri  “katılım ve işletme ücretiniz yüksek, getiriniz düşük” diyerek eleştirdi.

Bireysel Emeklilik Fonları’nın zarar etmesi, yeni katılımcıların sistemden uzaklaşmasına yol açıyor.

12 yılda sisteme girenlerden 3 milyona yakını birikimden vazgeçerek sistemden çıktı. Bir yıl içinde sisteme girenlerden 100-120 bini sistemden çıkıyor.

Devlet Bireysel Emeklilik Sistemine katılımı ve birikimi desteklemek amacıyla katılanların yaptıkları aylık ödemelerin (birikimlerin) yüzde 25’i kadar katkı yapıyor.

Katılımcı örneğin her ay 400 TL ödeme yapıyor ise, devlet de (Yüzde 25 oranında) 100 TL katkı yapıyor.

Ancak devlet katkısının üst sınırı var. Bu sınır brüt asgari ücretin yüzde 25’i.  

Katılımcı BES’te 3 yılı doldurmadan sistemden çıktığında devlet katkısını alamıyor. Katılımcı  3 yıldan fazla süre sistemde kalmak şartıyla çıkışlarda değişen oranlarda devlet katkısından yararlanıyor.

Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşını tamamlayanlar devlet katkısının tamamını alabiliyor.

Sistemdeki katılımcı sayısı 6 milyona,  katılımcıların birikimleri 38 milyar TL'ye ulaştı. Devlet katılımcıları desteklenmek için sisteme 5 milyar TL katkı ayırdı.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018