'Birkaç üniversite dışında, teknokentler teknoloji çöplüğü'

Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Başkanı Sezai Hazır, "ODTÜ, Bilkent ve bir-iki üniversite haricinde birçoğunun teknoloji çöplüğü olduğunu düşünüyorum” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS

ANKARA - Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Başkanı Sezai Hazır, teknokentlere yönelik değerlendirmede bulunarak, “Ben teknokentlerin teknoloji çöplükleri olduğunu düşünüyorum. ODTÜ, Bilkent ve bir-iki üniversite haricinde birçoğunun teknoloji çöplüğü olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Hazır, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini DÜNYA’ya değerlendirdi. Aynı zamanda TOBB Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Hazır, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde öncelikle algının, ailelerin girişimciliğe bakış açısının pozitif yönde değişmesi gerektiğini söyledi. Buna ek olarak, Türkiye’nin geliştirdiği ürün ve fikirlerin küresel pazara hitap etmesi gerektiğini vurgulayan Hazır, “Türkiye’nin küresel bir düzeyde rekabet etmesi için Türkiye’deki hukuk sisteminin küresel ligde rekabet edebilir bir duruma gelmesi gerekiyor. Hukuk sistemini değiştirmeden Türkiye’nin uluslararası rekabette aktif olarak yer alacağını düşünmüyorum” dedi. 

‘Para değil, fikir fukaralığı var’ 

En önemlisi, eğitim sisteminin özgür birey yetiştirebilecek şekilde yeniden reforme edilmesi gerektiğinin altını çizen Hazır, “Birçok gelişmiş ülkeye baktığımızda girişimcilik anaokulunda başlıyor” dedi. Türkiye’de, girişimcilik alanında, son 5 yılda pozitif gelişmelerin yaşandığını dile getiren Hazır, “Yasal mevzuatlarda olumlu gelişmeler var. Türkiye’de sorunun parasızlık olduğunu düşünmüyorum. Asıl sorunun; Türkiye’de fikir fukaralığı olduğunu düşünüyorum. Bir sürü kamu kaynakları, melek yatırımcılar var ama doğru dürüst fikir yok” dedi. Hazır, Türkiye’nin 2023 hedefl erini yakalamak için mutlaka teknoloji ürünleri geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Desteklerin alınması noktasında birçok bürokratik engel olduğunu kaydeden Hazır, “Bir girişimci zamanın yüzde 70’ini işini geliştirmeye ayırmalı. Ama Türkiye’de bu sistemde girişimci zamanın büyük kısmını hukuki ve bürokratik işlemlere ayırıyor” dedi. 

‘Kadro yoksa teknokent neye yarar’ 

Sayısı artan teknokentlere yönelik de değerlendirmede bulunan Hazır, şunları söyledi: “Ben teknokentlerin teknoloji çöplükleri olduğunu düşünüyorum. ODTÜ, Bilkent ve bir-iki üniversite haricinde birçoğunun teknoloji çöplüğü olduğunu düşünüyorum. Çünkü teknokentler yaratmak yetmez. Onu sürdürebilecek donanımlı bir kadronuz yoksa, o kentte yeterince işbirliklerini geliştirememişseniz, fiziki olarak teknokent kurmanız hiçbir şey ifade etmiyor. Çoğu da atıl durumda zaten. O yüzden ‘bu üniversitede varsa, bende de olsun’ mantığıyla değil, o potansiyelin olduğu yerlerde teknokentlerin açılması yarar sağlar.”

Bu konularda ilginizi çekebilir