Birleşme-satın almaya kamu ve yerli damgası

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de birleşme ve satın almada ağırlıklıkamuda olmak üzere, yerli yatırımcı işlemleriyle hacmi 22 milyardolara yaklaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİNANS BORSA

Ernst&Young (E&Y) Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2014’te Türkiye’de birleşme ve satın almada ağırlıklı kamuda olmak üzere, yerli yatırımcı işlemleriyle hacmin 22 milyar dolara yaklaştığını açıklarken, işlem hacmi 2013 yılındaki 20 milyar dolara göre yüzde 10 artış gösterdi. Cantekinler, bu yıl hacimsel olarak 2014 yılına paralel 20-milyar dolar bandında bir seyir beklediğini kaydederek, değeri açıklanan işlemlerin 2014’de 17.7 milyar dolar olduğunu söyledi. Böylece değeri açıklanan işlem hacmi 2013 yılında gerçekleşen 13.7 milyar dolara göre yüzde 30 arttı. 

E&Y tarafından dün yapılan basın toplantısında açıklanan rapora göre, 2015 yılı için, önceki yıllarda da olduğu gibi ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işlemlerin yoğun olmasının beklendiği, enerji, finansal hizmetler, perakende, sağlık ve medya sektörlerinde büyük ölçekli işlemlerin gerçekleşme olasılığının bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, enerji ve ulaştırma sektörlerinde hem özelleştirmelerin hem de özel sektör işlemlerinin önemli rol oynamaya devam edeceği öngörülüyor. Cantekinler, “2014 yılında Türkiye’deki birleşme ve satın alma aktivitelerine kamu işlemleri ve yerli yatırımcılar damga vurdu. 2015 yılının da işlem hacmi ve yoğunluğu açısından 2014 yılı ile paralel seyretmesini bekliyoruz” dedi. 

Kamu kaynaklı işlemlerle hacim arttı

Cantekinler, 2014 yılında işlem hacminin daha iyi olabileceğini ancak hem içeriden hem de dışarıdan kaynaklı etkilerle hacmin sınırlı kaldığını söyledi. Cantekinler iç ve dış nedenleri şöyle açıkladı: “2008 yılından beri süregelen global ekonomik krizin etkilerinin belirli ölçüde azalması ve dünyanın en önemli ekonomisi olan ABD ekonomisinde ciddi bir toparlanma görülmesine karşın, özellikle Euro Bölgesi'nde ve birçok gelişmekte olan ülkede büyüme oranları beklentilerin altında kaldı. Bu dönemde, yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı Türkiye’de de benzer şekilde ekonomik büyüme performansı istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Bu konuda, Amerikan Merkez Bankası FED’in politikaları ve Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan siyasi gerginliklerin de etkisi olduğu gözlemlendi.” 

Tüm dünyada işlem sayısı ve hacminde hızlı bir yükseliş gözlemlenirken Türkiye’de, özellikle büyük çaptaki kamu kaynaklı işlemlerin etkisiyle işlem hacminin arttığına dikkat çeken Cantekinler, “İşlem sayısı ise önceki yıla göre biraz gerileyerek 318 adet olarak gerçekleşti. 2014 yılında değeri açıklanan 130 işlemle toplam 17.7 milyar dolar tutarında işlem hacmi gerçekleşti... KOBİ’lere olan yoğun ilgi 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da devam etti” dedi. 

Yabancılar hacmin yüzde 26’sını gerçekleştirdi 

Rapora göre, yabancı yatırımcılar 2013’e benzer şekilde 2014 yılında da toplam işlem hacminin yüzde 26’sını gerçekleştirerek yerli yatırımcıların önemli ölçüde gerisinde kaldı. İşlem adedi olarak ise yerli yatırımcılar, yabancı yatırımcıları geride bırakarak, 199 işlem gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların işlem sayısı ise 2013’e kıyasla bir miktar artarak 119’a yükseldi. Cantekinler, 2014 yılında önceki yılda olduğu gibi enerji sektörünün işlem hacmi bazında, bilişim sektörünün ise adet bazında ilk sırada yer aldığını söyledi. 

Raporda, “Kamu kaynaklı işlemlerin toplam işlem hacminden aldığı pay 2013’te yüzde 61 olarak gerçekleşirken, bu oran 2014 senesinde az da olsa artarak yüzde 62’ye yükseldi. Yerli yatırımcıların, 2013 yılında olduğu gibi kamu kaynaklı işlemlerde yine önemli ağırlığının olduğu görüldü” denildi.

eoirhfdnvc.png

4 işlem, 1 milyar doları geçti 

Rapora göre 2014 yılında gerçekleşen en büyük işlem 2.75 milyar dolar ile Net Holding ve Hitay Grubu tarafından alınan Milli Piyango’nun özelleştirilmesi oldu. Yılın 2. büyük işlemi ise Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin IC İçtaş’a 2.671 milyar dolara satılması oldu. Yılın 3. işlemi İspanyol BBVA’nın Garanti Bankası’nda 14.89 hisseyi 2.46 milyar dolara alması olurken, 4. işlem ise Yatağan Termik Santrali’nin özelleştirilerek 1.09 milyar dolara Elsan Elektriğe satılması oldu. Cantekinler, 2014’te yurtdışına yatırım yapan Türk şirketlerinin işlemlerinin 5.5-6 milyar dolar olduğunu ve ancak bununu yarısının Ülker'den geldiğini söyledi. Yıldız Holding, United Biscuits’in tamamını kasımda satın almıştı.Piyasa kaynakları satın alma işleminde bedelin 3.3 milyar dolar olduğunu, işlemin 11 çarpanla gerçekleştiğini söylemişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir