BM Genel Sekreteri Ban İsrail saldırısını kınadı

BM Genel Sekreteri Ban, ölenler arasında kadın, çocuk ve BM çalışanlarının da olduğunu belirterek saldırıyı kınadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZZE - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in Beyt Hanun'da bulunan UNRWA'ya bağlı okula düzenlediği saldırıda kadın, çocuk ve BM çalışanlarının da hayatını kaybettiğini belirterek saldırıyı şiddetli bir şekilde kınadı.

Ateşkes müzakereleri için bölgede bulunan Genel Sekreter Ban, İsrail'in saldırılarında evleri yıkılan Filistinlilerin sığındığı Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait okulu vurmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Yüzlerce Filistinlinin sığındığı okula düzenlenen saldırı nedeniyle dehşete düştüğünü vurgulayan Ban, olayın henüz tam aydınlanmamış olmasına karşın çok sayıda kadın, çocuk ve BM çalışanının hayatını kaybettiğinin belirlendiğini bildirdi.

Bu eylemi güçlü bir şekilde kınadığını ifade eden Ban, "şiddetli İsrail saldırılarında" hayatını kaybeden masum Gazzelilerin ailelerine taziyelerini sunduğunu kaydetti. 

Ramallah'tan video konferansla BMGK'ya verdiği brifingde Hamas'ın roket saldırılarını kınadığını ve İsrail'e BM kurumlarına ve binalarına saldırmamaları çağrısı yaptığını hatırlatan Ban, Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 5'i olan 100 binden fazla Filistinlinin UNRWA binalarına sığındığını belirtti. 

Tüm taraflara bir kez daha uluslararası insancıl hukuk altındaki yükümlülüklerine uyma, sivillerin hayatlarına, yardım görevlilerine ve BM yerleşkelerine saygı gösterme çağrısı yaptığını kaydeden Ban, "Bugünkü saldırı, öldürmelerin bir an önce durdurulması gerekliliğini vurgulamıştır" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Beyt Hanun'da bulunan UNRWA'ya bağlı okula düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 15 kişinin hayatını kaybettiği 200 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

Ölen UNRWA personeli sayısına ilişkinse henüz bilgi verilmedi.