Fındık 15 liradan pazara indi

Hasat sezonu başlayan Ordu'da, kurutulmuş kabuklu fındık kilogramı 15 liradan satışa sunuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ordu'da hasat sezonunun başlamasıyla bazı üreticiler, kurutulmuş kabuklu fındığın kilogramı 15 liradan satışa sundu. 

Kentte, 1 Ağustos'tan bu yana hasat edilen fındık, harmanlandıktan sonra kurutularak satışa sunulmaya başlandı. Özellikle borcu olan ve gurbetten gelen üreticiler tarafından satışa sunulan kabuklu fındık, kilogramı 15 liradan alıcı buluyor. 

Üretici Ali Mert, pazara 125 kilogram fındık indirdiğini söyledi. Bahçesini imece usulüyle toplattığını ve bu nedenle hasat işini erken bitirdiğini belirten Mert, "Erken topladığımız ürünümüzü erken pazara indirdik. Fındığın kilogramı 15 lira seviyelerinde. Bu rakamının daha da artacağına inanıyorum ancak ben ihtiyacımdan dolayı fındığımı sattım. Başka üreticilere ürünlerini bekletmelerini tavsiye ederim" dedi.  

Fındık tüccarı Evren Enginyurt ise üreticilerin fiyat karşısında temkinli olduğunu gözlemlediklerini belirterek, "Bu yıl üreticilerin, birlikte hareket ederek ürünlerini hemen pazara indirmeyeceğini bekliyoruz. Üretici fındığını ucuza satmak istemiyor. Bu konuda haklılar. Ancak serbest piyasada fındık arz talebe göre şekilleniyor. Ürün ne kadar az inerse fiyatta buna bağlı olarak yükselir" diye konuştu.  

Enginyurt, üreticilerin ürünlerini iyi kuruttuktan sonra pazara indirmeleri tavsiyesinde de bulunarak, "Aksi durumda tüccar randıman kırar ve üretici bundan dolayı maddi kayba uğrar. Üreticilerimiz ürünlerini iyi harmanlayıp, iyi kuruttuktan sonra satışa çıkarsın" ifadesini kullandı. 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de üreticileri uyararak, ürünlerini pazara erken indirmemelerini istedi.  

Fındığın kilogramının 15 lira olduğunu belirten Cörüt, "Bu rakam önümüzdeki günlerde hızla artacak. Çünkü geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle tüccarın deposunda fındık yok. Arz talep durumuna göre fındık fiyatlarının artmasını bekliyoruz. Üreticilerimiz de bu düşünceyle ürünlerini pazara indirmekte acele etmesinler. Fındıklarını bir süre bekletsinler" değerlendirmesinde bulundu. 

Cörüt, üreticilerin fındıklarını emanete bırakmak yerine evlerinde saklamayı tercih etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.