Tarım ve gıdada Ar-Ge projelerinin yarışı başladı

Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile bu yıl üçüncü kez düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda 450 proje arasından seçilen 60 proje 2 gün süreyle sergilenecek, ilk üç proje ise ödülendirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - Ege İhracatçı Birlikleri tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen ‘Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’ İzmir Swissôtel Büyük Efes’te başladı.

2023 yılı için öngörülen 55 milyar dolarlık gıda ihracatı hedefi doğrultusunda gıda ve tarım sektörlerinin gelecek vizyonunu belirlemede yol gösterecek projelerin sergilendiği  etkinliklerle; sektörlerin gelişimine katkı sağlamak, sektörün rekabetçiliğini artıracak çözümler bulmak, yeni teknoloji ve üretim metodları geliştirmek ile sektörün tüm paydaşlarını ortak bir platformda buluşturmak hedefleniyor. 450 projenin başvurduğu etkinlikte, 60 proje 2 gün süreyle sergilenirken, en başarılı 3 projeye de çeşitli ödüller verilecek.

Tarıma dayalı sanayinin kar ve ciro oranı en yüksek sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Tarım elde edilen kara göre riski yüksek, kazancı sınırlı bir alan. Buna rağmen, tarladan sofraya rol alan ister çiftçi, ister tüccar, isterse tüketiciye sunan olsun, bu sektörde çalışanların tebrik edilmesi gerekir. Çünkü gıda sektörü; insanlarımızın dengeli beslenmesi, nesillerimizin sağlıklı gelişimi için olmazsa olmaz bir sektör” diye konuştu.

Tarım ve gıdada Ar-Ge ve inovasyonun çok önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Türkiye tarımının ivme kazanması için üreticilerden başlayıp Ar-Ge kuruluşlarında sonlanan bir zincir oluşturmak gerekiyor. Tarımda her gün daha çok artan rekabet, sektördeki yeni trendleri ve teknolojik gelişmeleri izlemeyi ve sektör ihracatının temelini oluşturan üretime dönük stratejilerin geliştirilmesine olanak sağlamayı gerekli kılıyor. Nitekim, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu’nun çalışmaları kapsamında Bakanlığımızca yürütülen Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ile girdi tedariki perspektifinden mercek altına alınan tarım sektöründe, Türkiye’de üretimi bulunmayan veya yetersiz olan, Türkiye’nin yüksek oranda ithalata bağımlı olduğu ürünler tespit edildi. Bu ürünlere yönelik ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile işbirliği halinde belirlenen hedeflere yönelik olarak eylem planlarını hayata geçirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Yarışmaya sunulan projelerin sektöre rekabet gücü kazandırmada önemli bir ivme sağlayacağını anlatan Yıldırım, “Ar-Ge yatırımlarına yöneltilen kaynaklar orta ve uzun vadede mutlak surette fazlasıyla geri dönecektir. Bu sayede Türkiye, gıda sektöründe rekabet üstünlüğü olan yenilikçi ürünler üretebilecek hale gelebilecek, teknoloji ithal eden değil, ihraç eden taraf olacak güce erişecektir” diye konuştu.

Beklentimiz projelerin üretime kazandırılması

III. Gıda Arge Proje Pazarı  Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, EİB olarak küresel rekabette bir adım öne çıkabilmenin yolunu açmak, yeni fikir sahiplerinin projelerini sanayicinin hizmetine sunmak amacıyla 2012’den bu yana Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri gerçekleştirdiklerini belirterek, “İstiyoruz ki; bu projeler sonucunda yeni ürünler üretilsin, piyasaya sunulsun, yarattığı farklılık ile tüketicinin dikkatini çeksin, satılsın, kâr sağlasın, istihdam yaratsın ve küresel pazarda şirketlerin ve ülkenin rekabet gücünü artırsın. Bu anlayıştan hareketle  çalışmalarına başladığımız etkinliğimize 450 proje başvurusu yapıldı.Bu projeler "Değerlendirme Kurulumuz" tarafından incelendi, değerlendirildi. Bugün sergi salonunda inceleyip, proje sahiplerinden ayrıntılı bilgilerine ulaşabileceğiniz farklı kategorilerdeki 60 proje sergilenmeye değer bulundu” dedi.

Celep, bundan sonrası için beklentilerinin Ar-Ge ve inovasyonun gereğine inanan herkesin, sergilenmeye değer bulunan projeler ve proje sahipleri ile buluşması ve içlerinden bazılarının üretime kazandırılması olduğunu söyledi. Celep, “Bunun sağlanması; yaptığımız işin öneminin ve gereğinin bir kez daha anlaşılmasına ve elde edilen birikimin sonraki etkinliklerde değerlendirilerek, daha büyük ölçekli Gıda Ar-ge Proje Pazarlarının gerçekleşmesine yol açacaktır” diye konuştu.