Tayvan ile kazan-kazan işbirliği

Tayvan'lı ticaret adamlarından olaşan bir heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Görüşmede karşılıklı ticaret olanakları ve stratejiler masaya yatırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA)  - Tayvan Ticaret Ataşesi Philip J.P. Fan ve Tayvan Ticaret Merkezi (TAITRA) Direktörü Suna Chen ile birlikte ağırlıklı olarak otomotiv sanayinde faaliyet gösteren bir işadamı heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. 

Tayvan heyetine ev sahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, Türkiye’nin Tayvan ile dış ticaretinde ciddi bir açık verdiğini, bunun dengeye getirilmesi için kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini anlattı. Tayvan’daki ürünlerin artık Türkiye’de de üretildiğine dikkat çeken Gökçüoğlu, “Türkiye jeopolitik konumundan dolayı Doğu ile Batı arasında bir köprü işlevi görüyor. Uzakdoğu ülkelerinden karşılıklı ticari kazanç sağlanabilmesi için sipariş adetlerinin artması lazım. Biz birlikte büyümekten, birlikte dünyaya açılmaktan yanayız. Gelişmiş ülkelerle ancak güçbirliği yaparsak rekabete girebiliriz. Ticaretteki açıklar zamanla kapanır ama güçler birleşirse sektörde hakimiyet kurulur ve karşılıklı olarak kazanç sağlanır” dedi.

Gökçüoğlu, EBSO üyesi sanayicilerin 2013 yılı Ekim ayında Taipei’deki elektronik fuarına katıldığını, ikili görüşmelerle verimli ve başarılı bir organizasyon gerçekleştirildiğini belirtirken, TAITRA’nın merkezini de ziyaret etme fırsatı bulduklarını hatırlattı. EBSO olarak yurt dışından gelen heyetlerin niteliği ve temsil ettikleri sektörlere göre ticaret ve ortak yatırım yapabilecekleri firmaları karşılaştırmaya gayret ettiklerini vurgulayan Gökçüoğlu, ancak bu sayede arzu edilen başarı düzeyine ulaşıldığını anlattı.

Tayvanlı sanayicileri enerji üssü haline getirmek istedikleri Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde yenilenebilir enerji yatırımı yapmaya da davet eden Gökçüoğlu, “Altyapımız ve imkanlarımız iyi, kümelenme çalışmalarımız var. Burada birlikte güzel bir işbirliği örneği teşkil edelim” diye konuştu. 

Tayvan Ticaret Ataşesi Fan da, Türkiye ile karşılıklı ilişkilerinde amaçlarının sadece ticaret olmadığını, teknolojik bir gelişmeyi de amaçladıklarını bildirdi. İzmir’de gerek ikili firma görüşmeleri gerekse kurumsal ziyaretler sonucunda iyi bağlantılar kurduklarını, yapılan tanıtımlar sonucunda İzmir’in sahip olduğu imkanları daha iyi anladıklarını söyleyen Philip J.P. Fan, Yang-Ming isimli taşımacılık firmasının da yaklaşık 20 yıldır İzmir’de faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

Türkiye ile Tayvan’ın hava taşımacılığı ile daha da yakınlaştığını söyleyen Fan, “Yaklaşık 2 hafta önce THY, Tayvan ile Türkiye arasında direk seferlere başladı. İstanbul ile Taipei arasında karşılıklı olarak haftada 14 sefer gerçekleştiriliyor. Bu uçuşlardan önce Türkiye’yi ziyaret eden Tayvanlı turist ve iş adamı sayısı 40 bin idi. Ancak kısa sürede bu rakamın 100 bin seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Ekonomi Bakanlığı ve DEİK organizasyonuyla Türkiye’den de Tayvan’a iş amacıyla gelen birçok firma olduğunu biliyoruz” dedi.

Philip J.P. Fan, İzmir’e de Tayvanlı firmaların ve turistlerin ziyaretlerinin artmasını beklediklerini ifade ederken, EBSO öncülüğünde İzmirli sanayicileri de ülkesine davet etti.