Tüketici oğlak etini yeniden keşfediyor

Türk mutfağının önemli unsurlarından biri olmasına karşın son dönemde gözardı edilen oğlak etine olan talep günden güne artış gösteriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - 2014 yılında küçükbaş hayvan ürünleri tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 230 oranında artış gösterdiğini kaydeden İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özer Türer, Anadolu insanının doğasındaki lezzetlerden biri olan oğlak etini yeniden keşfettiğini dile getirdi. Oğlak kesimi yapan ulusal zincir marketlerin piyasaya yaptığı arzın tüketimi arttırdığını söyleyen Türer, kırmızı et fiyatlarının regüle edilmesinde önemli rol oynayan küçükbaş hayvancılığın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle ivme kazandığına dikkat çekti.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin düzenlediği kampanyalar ve yürüttüğü çalışmalar ile oğlak eti tüketimine dikkat çekerek tüketicinin bilinç düzeyini arttırdığını ifade eden Türer, “Oğlak eti çok sağlıklı ve yağsız oluşuyla tanınıyor. Doğada kendi iç güdüleri ile seçtikleri otlarla beslenen keçilerin yüzde 95’in üzerinde bir oranda sertifikasız bir organik üretim olduğunu söylemek abartı olmaz. Anadolu insanının asırlardır tükettiği ve 1950'li yıllara kadar temel besin kaynaklarımızdan biri olan keçi ve oğlak eti Ege ve özellikle Akdeniz Teke Yöresi’nde tüketiliyor. Köyden kente göç olgusu ile birlikte büyük bir gerileme söz konusu olsa da son 2 yıldır ulusal zincir marketlerimizde oğlak eti bulunabiliyor” diye konuştu.

Modern üretim teknikleriyle artık mevsimsel olmaktan çıkan keçi ve oğlak etine 365 gün, 500’ün üzerindeki büyük marketin et reyonlarında bulunabileceğini anlatan Türer, “Halkımız özüne döndü, oğlak etinin marketlerde rahatlıkla bulunması ihtiyacı giderdi ve talebi yükseltti. Oğlak eti sanılanın aksine artık mevsimsel değil, 365 gün bulunabiliyor, tedarikte sıkıntı yok. Birliğimizin çabalarıyla İzmir’den başlayan dalga tüm Türkiye’ye yayıldı. Büyük zincir marketlerin gösterdiği hassasiyet ve tüketicinin teveccühü sevindirici. Oğlak ve keçi etinin kısa zamanda yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de tekrar eski itibarına kavuşacağına inanıyorum” dedi.