Borsa günü düşüşle tamamladı

BIST 100 endeksi günü 88.557,78 puandan tamamladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü önceki kapanışa göre 1.783,85 puanlık düşüşle 88.557,78 puandan tamamladı. 

BIST 100 endeksi dünkü kapanışa göre yüzde 1,97 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 4 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 2,81, holding endeksi yüzde 2,17 düşüş kaydederken, en fazla kaybettiren sektör endeksi ise metal işçileri tarafında bazı bölgelerde başlatılan grevin etkisiyle yüzde 4,40 gerileyen "metal ana sanayi" oldu. 

Dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarından, faiz artırım sürecinin başlangıcına ilişkin yeni bir sinyal almayan küresel piyasalar genel olarak negatif bir seyir izlerken, dolar endeksi yükselişini devam ettirdi. Güne küresel piyasalara bağlı olarak düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, dolar/TL'nin 2,4182 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkmasının etkisi ile analistlerin destek olarak nitelendirdikleri seviyeleri kırarak gün içinde gördüğü en düşük seviyeden kapandı. 

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın ocak ayında enflasyonun yüzde 1'den fazla  düşmesi durumunda 4 Şubat'ta Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplanarak faizleri indirebileceğini açıklamasının ardından TL varlıkları üzerinde satış baskısının arttığını belirtiyor. 

Yarın yurtiçinde dış ticaret açığı verisinin takip edileceğini belirten analistler, yurtdışında ise ABD 4. çeyrek GSYH verisinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 88.900 puanın altında 86.800 desteğinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor. 

AA Finans'ın yarın TÜİK tarafından açıklanacak 2014 aralık ayı dış ticaret açığı verisine ilişkin anketine göre, ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 8,4 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında aralık ayı dış ticaret açığına ilişkin en yüksek beklenti 9 milyar dolar, en düşük beklenti 6,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması ise 84,1 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı kasım ayında yüzde 15,3 artarak 8 milyar 316 milyon dolara yükselmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir