Borsa, iki günlük düşüş sonrası artıda açıldı

TL'deki değer kaybıyla iki gündür düşüş gösteren endeks, yeni güne alıcılı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi, güne 413 puan artışla 88.970 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,47 oranında değer kazandı.

TCMB'den faiz indirimine yönelik açıklamalar ve Fed sonrası gelişen ülke kurlarındaki baskıya paralel dolar/TL'nin tarihi zirveyi görmesine paralel iki gündür baskı altında kalan hisse senedi piyasası güne alımlarla başlarken, TL'nin seyri ve dış ticaret verileri yakından izleniyor. 

Bugün Borsa İstanbul'daki lokomotif hisselerden İş Bankası ve Arçelik'in yıl sonu bilançolarını açıklaması bekleniyor.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomik aktivitedeki sağlam seyre vurgu yapan açıklamaları sonrası dolardaki değer kazancı ile 2.4240'ı gören dolar/TL tarihi zirvesine yakın seyrini sürdürüyor.

Borsada iki günlük kayıp

Hafta başında yükseliş eğilimini koruyan BIST-100 endeksi, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Şubat ayında planlanandan erken toplanarak faiz indirebileceğini açıklamasının ardından, küresel gelişmelere de paralel olarak yönünü aşağı çevirirken, hafta başından bu yana yüzde 2.4 geriledi.

VİOP'ta ilk işlemler artıda

VİOP'da bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.23 yükselişle 110.9000 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL Şubat sonu kontratları ise yüzde 0.2 yükselişle 2.4247 seviyesinde seyrediyor.

Garanti Yatırım araştırma yönetmeni Özgür Yurtdaşseven, "Ayın son işlem gününde ajanda da ABD'de büyüme revizyonu ve yurtiçinde dış ticaret rakamları öne çıkıyor. Veriler öncesinde dolar/TL paritesinde yeni zirve seviyenin test edildiğini görüyoruz" dedi.

Şirket haberleri

Şirket haberlerine bakıldığında ise Doğan Holding'in doğrudan bağlı ortaklığı Doğan Enerji Yatırımları, Aytemiz Akaryakıt Dağıtım'ın yüzde 50'sini 152 milyon liraya aldı.

Doğuş Otomotiv, Krone Doğuş Treyler Sanayi'nde Doğuş Holding ile birlikte sahip olduğu yüzde 49 payın diğer ortak Fahrzeugwerk Bernard Krone GmbH'ye satışı için sözleşme imzaladı.

İş Bankası'nın net kârının 2014 son çeyrekte net faiz gelirlerindeki güçlü artış beklentisiyle 2013 son çeyreğe göre yüzde 20.8 artışla 761 milyon liraya ulaşması bekleniyor.

Arçelik'in dördüncü çeyrek net kârının güçlü ihracat ve iç satış performansının etkisiyle yaklaşık yüzde 6 artışla 165 milyon lira olması beklenirken; eurodaki değer kaybının ihracat ağırlıklı şirkette daha yüksek bir kâr artışını baskılayacağı öngörülüyor.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalara bakıldığında ise Asya'da Nikkei endeksinin artıda, Japonya dışındaki endekslerin ise genel olarak ekside olduğu karışık bir seyir görülüyor. Buna karşılık ABD borsalarının dün yüzde 1 civarı kazanımla kapanması piyasalara destek veriyor.

Avrupa'da ise Euro STOXX 50 endeksi vadeli işlemleri yüzde 0.4, Almanya'nın DAX endeksi vadeli işlemleri ise yüzde 0.5 artıda bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir