Borsada yüzde 1 düşüş

BIST 100 Endeksi açılışını 512,93 puanlık düşüşle 78.455,18 puandan gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışına göre 512,93 puanlık düşüşle 78.455,18 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 0,65 değer kaybetti, bankacılık endeksi yüzde 1,04, holding endeksi yüzde 0,37 azaldı. Açılışta yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse senedi, hafta başından beri olduğu gibi yine Bank Asya oldu. Bank Asya payları güne yüzde 10,93 düşüşle taban fiyatı olan 0,57 TL'den başlarken, bankanın toplam piyasa değeri de 513 milyon TL'ye geriledi.

ABD'de dün akşam Merkez Bankası (Fed), beklentiler doğrultusunda tahvil alım programını 10 milyar dolar azaltarak 15 milyar dolara indirdi ve faizlerde değişiklik yapmadı. Başkan Janet Yellen'in açıklamalarında ise faizlerin "kayda değer bir süre daha" çok düşük seviyede kalacağı söyleminin kesinlik ifade etmediği, piyasa koşullarına göre değişebileceği ve faizin, artırım başladıktan sonra piyasa beklentilerinden daha hızlı yükselebileceği sözleri, piyasa faizlerinin ve dolar endeksinin yükselmesine neden oldu.

Analistler, artan dolar talebinin ve yükselen faizlerin özellikle gelişen ülke varlıklarını olumsuz etkilediğini belirterek, döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin ve ABD'de açıklanacak verilerle öğleden sonra Yellen'in konuşmasının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir