BOTAŞ ilk defa para kazanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "BOTAŞ'ta ilk defa bu aydan sonra maliyet, satış fiyatının altına düşecek. BOTAŞ para kazanmaya başlayacak ve borçlarını ödeyecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, katıldığı televizyon programında doğalgaz fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de doğalgazın 2008’den beri aynı fiyata satıldığını vurgulayan Yıldız, Avrupa’da en ucuz doğalgaz fiyatının Türkiye’de olduğunu söyledi.

"Doğalgazda artı indirimi biz çok önceden yaptık" diyen Yıldız, şunları kaydetti:

"Vatandaşımız bunu çok önceden indirimli aldı. BOTAŞ’ın gümrüğe ve maliyeye 6 milyar lira KDV borcu var. O parayı ödemeden satışlara devam etti. İlk defa bu aydan sonra maliyet satış fiyatının altına düşecek. Yani BOTAŞ para kazanmaya başlayacak. Ve borçlarını ödeyecek. Elektrik ve doğalgazda AB ülkeleri arasındaki en ucuz satan ülkeyiz. Cuma günü 70’e yakın rüzgar kulesinin açılışını yapacağız. Türkiye, 2-3 hafta önce pazar günü toplam elektrik tüketiminin yüzde 10,5’ini rüzgardan elde etti. 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olduk. Biz şu anda AB ülkelerinin tam 2 katı yenilenebilir enerji üretiyoruz. Üretilen elektriğin yüzde 25-26’sı yenilenebilir enerjiden elde ediliyor. AB’de bu oran yüzde 13,5 civarında."

Kuzey Irak petrolü

Kuzey Irak ile petroldeki işbirliği konusunda değerlendirmede bulunan Yıldız, “Türkiye’de 12 yıllık siyasi istikrar olmasaydı, Irak ve Kuzey Irak ile bu iş yapılamazdı” diye konuştu.

Irak’ın bir bütün olduğunu her zaman savunduklarını anımsatan Yıldız, “Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı, çok uzun yıllardan beri hizmet veriyor. Günlük 1,5 milyon varil aktarma kapasitesi var. Uzun yıllardan sonra ilk defa o boru kapasitesinin 3’te 1’i kullanılır hale geldi. Bunca zaman kullanılmaması yazık değil mi?” diye sordu.

Bir projeyi tercih, diğerinden vazgeçildiği anlamına gelmez

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyareti sonrası AB üyesi 20 ayrı ülkeden Türkiye'ye gazeteci geldiğini ve "Bir değişiklik, bir problem var mı" diye sorduklarını anlatan Yıldız, "Hiçbir problem yok dedik. Türkiye bir eksen kaymasıyla itham edildi" dedi.

Yıldız, Türkiye’nin bir projeyi tercih etmesinin diğer projeden vazgeçtiği anlamına gelmediğine dikkati çekerek, “Biz, ABD ile de görüşüyoruz AB ile de. Rusya, Azerbaycan, Irak, İran ile de proje yaptık, yapıyoruz. Türkiye bütün projeleri kendi milli menfaatine göre yapma kabiliyetine sahip” ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir