Bu projeyle artık taksiler boş gezmeyecek!

İSTAKSİ Projesi ile İstanbul'daki 18 bin taksi çağrı merkezi sistemi ile yönetilecek. Her araçta hem yolcu hem de taksici bölümünde iki ayrı panik butonu yer alacak. Taksiler 3G sistemi ile internete bağlanabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İSTAKSİ Projesi ile İstanbul'daki 18 bin taksi çağrı merkezi sistemi ile yönetilecek. 

A İletişim'den yapılan açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK'ın, İstanbul'daki tüm taksilerin çağrı merkezi ile entegrasyon projesini uygulamaya aldığı belirtildi.  

İstanbul'daki 18 bin taksinin teknolojik donanımı, alt-yapı değişikliği ve hizmetleri için yapılan ihaleyi kazanan Amerikan teknoloji şirketi VeriFone'un, dünyada 92 şehirde kullanılan taksi sistemini İstanbul'da İSTAKSİ çatısı altında hayata geçireceği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedidi:  

"İSTAKSİ Projesi, sadece yolcular değil, taksici esnafı ve taksiciler için de çığır açacak bir uygulama. Bir dünya kenti olan İstanbul'un dünyanın diğer dev kentlerindeki uygulamalardan birine kavuşması büyük bir gurur kaynağı. İSTAKSİ Projesi ile artık taksiler boş gezmeyecek. Artık hem temsilcilerimiz hem de yolcularımız güvenli bir yolculuk yapacak. Ayrıca yollarda taksi beklemeye de artık bir son verilmiş olacak. Yolcularımız istedikleri yöne istedikleri yere, istedikleri zaman taksi bulabilecek." 

Panik butonu ile hem taksici hem de yolcu güvende 

Tüm sistemin bir taksi çağrı merkezi sistemi ile yönetileceği belirtilen açıklamada, böylece taksicilerin yolcu aramaktan dolayı oluşan maliyetlerinin de azalacağı aktarıldı. Bu durumun doluluk oranlarına dolayısıyla taksicilerin gelirlerine olumlu yansıyacağı anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  

"Artık ara sokaklarda taksi bulma derdi son bulacak. Taksi yolculuğunu ve taksicilik mesleğini dünya standartlarına taşıyacak olan İSTAKSİ Projesi ile yolcularımız da ulaşmak istedikleri yere en hızlı ve en düşük maliyet ile ulaşacak. Bu sistem yolcu ve sürücü güvenliğini zirveyle taşıyor, geniş kapsamlı önlemleri de beraberinde getiriyor. Her araçta hem yolcu hem de taksici bölümünde yer alacak iki ayrı panik butonu, güvenlik sisteminin esasını oluşturacak. İstenmeyen bir durum anında, taksici ya da yolcu kendi panik butonlarını faaliyete alabilecek. Böylece taksici esnafımızın en büyük sorunu olan taksicilere yönelik saldırılar, gasp ve hırsızlıklar büyük oranda azalacak. En son teknolojik donanıma sahip olacak bu sistemle, her taksi 3G sistemi ile internete bağlanabilecek. Bu sistem zaman içinde en yenilikçi cep telefonu ve tablet uygulamalarına açık olacak." 

İSTAKSİ'nin bir diğer çığır açan yeniliğinin ise yolcu ve sürücülere güvenli ve konforlu bir ortam sağlaması olduğu vurgulanan açıklamada, bu yeni teknolojiler sayesinde taksiye binen yolcuların güvenli bir ortamda seyahat ederken seyahat rotasını ekranında görebilecği, taksimetre ücretini önündeki cihazdan okuyabileceği kaydedildi.  

İstanbul'daki 18 bin taksiyi ve günde 600 bin yolcuyu kapsayacak İSTAKSİ Projesi'nin, şu an Amerika'da New York, Miami, Boston, Las Vegas, San Francisco gibi 72 şehirdeki taksilerde kullanılan VeriFone teknolojisi ile aynı şekilde Türkiye'de uygulanacağı bildirilen açıklamada, sistemin Amerika dışında Meksika, Kanada, İngiltere, Polonya ve İrlanda'da da 20'den fazla şehirde kullanıldığı belirtildi. 

İstanbullu taksiciler 22 Eylül'de kontak kapatacak

Taksiciler, "Taksi Çağrı Merkezi" adlı projeyi protesto etmek amacıyla 22 Eylül'de kontak kapatacak.
Taksi Şoförleri Derneği ve BirleşikTaksi Şoförleri Derneği'nin de desteğiyle başlatılan imza kampanyasında, 5 bin imzaya ulaşıldı. İmzalar, konvoy halinde gelinerek, 22 Eylül Pazartesi günü saat 15.30'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunulacak. Taksiciler, imzaların sunumu öncesinde düzenleyecekleri kontak kapatma eylemiyle ihaleye tepkisini dile getirecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir